Today.ua

З'явилися нові ціни на оренду квартир у Києві: за скільки здають нерухомість у воєнний час

У Києві почали зростати ціни на оренду квартир. Вони ще далекі від довоєнного рівня. Однак ринок орендованого житла став швидко відновлюватися. Експерти кажуть, що до осені, якщо ситуація у столиці залишатиметься спокійною, ринок оренди житла повернеться до довоєнного рівня.

Такі висновки містяться в аналітичному звіті сервісу для оренди квартир у Києві bird.

Київський ринок оренди житла зазнав нищівного удару ще на початку війни. Адже столицю почали обстрілювати з першого дня вторгнення, і кількість мешканців у мегаполісі почала різко скорочуватися. Причому столицю залишали не лише корінні кияни, а й орендарі житла також тікали світ за очі.

В результаті, попит на орендоване житло різко пішов донизу, і ціни на оренду квартир знизилися на 38-56%. Але з початку липня на столичному ринку орендованого житла намітилася стабілізація. Попит на квартири зростає, і ціни знижуватися перестали.

"Кількість претендентів на оренду житла в липні збільшилася у порівнянні з червнем. Зараз вона становить близько 90% довоєнної кількості", - зазначили аналітики.

Проте станом на 12 липня медіанні ціни на орендовані квартири порівняно з 24 лютого все ще залишаються низькими.

Основною причиною такого зниження цін вважають скорочення попиту паралельно зі збільшенням кількості пропозицій. Адже багато киян, які виїхали за кордон, намагаються здати свої квартири, аби хоча б компенсувати витрати на комуналку. Однак у липні попит на орендоване житло став помітно зростати. І зараз він становить приблизно 90% від довоєнного рівня.

До Києва повернулося багато компаній, які на початку війни евакуювалися на захід країни. А разом із ними повернулося й ділове життя. До того ж, літо наблизилось до зеніту, і стало відчуватися наближення осені. А осінь у столиці – це студенти, іногородні аспіранти та просто відродження ділового життя. Тому попит на орендоване житло відразу став зростати.

Аналітики bird вважають: якщо війна знову впритул не наблизиться до столиці (будемо сподіватися, що цього не станеться), то вже до вересня попит на житло повернеться до довоєнного рівня. А з ним повернуться і попередні ціни.

До речі, експерти вважають, що восени київські девелопери можуть знизити ціни на житло в новобудовах, аби швидше його продати і виручити гроші для нового будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ