Today.ua

Після війни: у Мінфіні розповіли, яким буде обвал гривні і курс долара

У Мінфіні розповіли, що буде із курсом валют після війни. Обвал гривні неминучий. Однак він не має бути катастрофічним. Тому курс долара навряд чи буде вищим за 100 гривень.

Про те, що буде з курсом долара, розповів під час Всеукраїнського телемарафону очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Нацбанк грамотно вчинив на початку військових дій. Завдяки зафіксованому курсу валют вдалося утримати гривню від падіння в прірву і не дати розгулятися спекулятивній вакханалії на фінансовому ринку.

"Я думаю, що курсову стабільність буде збережено, тому що є всі для цього передумови", – заявив Сергій Марченко.

Фінансові аналітики також вважають, що перші кроки, які були терміново зроблені Нацбанком та урядом на початку війни, виявилися правильними. Зокрема, вчасно було накладено заборону на продаж валюти фізичним особам. Адже Україні потрібні долари для закупівлі критичного імпорту. При цьому в країні, як і раніше, нормально ходить гривня. НБУ зафіксував її курс, вона не девальвує та цілком платоспроможна. Водночас, наші співгромадяни, які опинилися за кордоном, можуть там користуватися своїми платіжними картками за фіксованим валютним курсом Нацбанку.

Хоча, звичайно, після закінчення війни та скасування фіксованого курсу валют обвал гривні неминучий. Проте цей обвал не має бути катастрофічним, вважає аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак. Він переконаний, що після скасування фіксованих цін на валюту курс долара не злетить до 100 гривень.

Аналітик вважає, що величина обвалу гривні і, відповідно, курс долара залежатиме від обсягу розрухи, залишеної війною.

Вже зараз матеріальні втрати України від війни експерти оцінюють щонайменше у 100 мільярдів доларів. І ця сума становить майже половину вітчизняного ВВП. При цьому невідомо скільки ще руйнувань принесе війна, адже вона не закінчена.

Максим Орищак вважає, що обвал гривні буде пропорційним економічним втратам країни. Тобто вона знеціниться, як мінімум, удвічі.

Нагадаємо, багато експертів вважають, що після війни курс долара вдасться утримати від нестримного зростання завдяки колосальній фінансовій допомозі, наданій Україні з-за кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ