Багато хто стикався з тим, що куплена картопля або та, яка зберігається у власних засіках, раптом виявляється солодкуватою на смак. До того ж згодом, м'якоть картоплі набуває іншого вигляду, а сам коренеплід починає стрімко псуватися. Таке псування картоплі виникає через його промерзання.
Фахівці кажуть, що такі ознаки характерні для підмерзлої картоплі, яка зазнала тривалого впливу негативних температур. Здавалося б, що може бути простіше: тепліше "укутати" картоплю в підвалі, де вона зберігається, і проблему вирішено. Проте не все так просто.
Солодкуватий присмак підмерзлої картоплі вчені пояснюють просто. Під впливом негативних температур крохмаль, на який цей коренеплід дуже багатий, перетворюється на сахарозу. Це і надає йому солодкого смаку.
Чи можна вживати в їжу підмерзлу картоплю?
Таку картоплю можна їсти. Вона не становить жодної загрози для здоров'я. Навіть більше, деяким людям подобається легкий солодкуватий присмак підмороженої картоплі. Однак більшість усе ж воліє їсти не солодкий овоч.
Але якщо такий присмак з'явився, а кабанчика у вас вдома немає і викинути продукт шкода, то проблемі можна частково зарадити додаванням у картоплю під час приготування різних прянощів і спецій. Можна також під час варіння картоплі додати у воду столову ложку оцту. А ще, такий продукт відмінно піде під квашену капусту або солоні огірочки.
Однак це лише спроби мінімізувати наслідки, а не запобігти псуванню картоплі від морозу.
Для того, щоб запобігти псуванню бульб, потрібно дотримуватися правил зберігання картоплі
- Утеплити місце, в якому зберігатиметься картопля, і подбати про хорошу його вентиляцію.
- Стежити за вологістю повітря: в ідеалі вона має бути близько 85 відсотків.
- Зберігати картоплю обов'язково сухою в сітках або мішках. Причому мішки мають бути з натуральної тканини, що пропускає кисень.
- Бажано, щоби протягом усього періоду зберігання картоплі температура в приміщенні, де вона зберігається, була незмінною. Тоді бульби не "думатимуть", що вже весна, і не проростатимуть. Оптимальна температура зберігання картоплі становить 5…7 градусів.
- Якщо на вулиці стоять сильні морози, і холод почав діставатися приміщення, де зберігається картопля, то можна зверху накрити її утеплюючим матеріалом. Однак він також має пропускати повітря, щоби овоч міг дихати.
Нагадаємо, з України почали активно вивозити картоплю на експорт. Тому ціна на картоплю вже незабаром може злетіти.