Today.ua

Майже двом з половиною мільйонам українців похилого віку підвищать пенсії: хто потрапить в їхнє число

Уже найближчим часом мільйони людей похилого українців стануть отримувати підвищені пенсії. Уряд не чекає загального підвищення, яке зазвичай відбувається з індексацією пенсії, а вирішив розширити адресні доплати пенсіонерам похилого віку.

Поки програмою адресних доплат охоплені лише найбільш літні громадяни, яким понад 80 років. У них зараз мінімальна пенсія становить 2600 гривень. Цією програмою охоплено 1,4 мільйона українських пенсіонерів.

Але вже зовсім незабаром, у жовтні нинішнього року, доплати почнуть отримувати і пенсіонери у віці від 75 до 80 років. Їм держава доплатить по 400 гривень. Після підвищення їхні мінімальні пенсії становитимуть 2500 гривень. Таким чином, чисельність "немолодих" пенсіонерів, які отримують доплати від держави, зросте ще не 1 мільйон осіб.

Єдина умова, без якої ці доплати 80 і 75-річним громадянам неможливі - це низький трудовий стаж. Щоби їх отримувати, чоловіки повинні мати стаж не менше 25 років, а жінки - не менше 20.

Проте в уряді вирішили не обмежуватися доплатами лише 75-річним пенсіонерам. Тому вже в наступному, 2022, році планують розширити ряди одержувачів таких доплат, охопивши ними і громадян старше 70 років. Зараз цю пропозицію подали в проект держбюджету на 2022 рік.

"У разі включення в програму пенсіонерів у віці від 70 до 75 років буде підвищено доходи додатково 1,5 млн пенсіонерам", - повідомляють у Мінсоцполітики.

Таким чином, вже з наступного року такими адресними щомісячними доплатами може бути охоплено близько 3,9 або майже 4 мільйони українських пенсіонерів старшого віку. Ці люди належать до найбільш вразливої категорії. Адже більшості з них вже ні роки, ні здоров'я не дозволяють працювати. Тому розраховувати вони можуть лише на пенсію.

Крім цих виплат для найбільш літніх громадян, у 2022 році передбачається ще кілька етапів загального підвищення пенсій - для всіх:

Крім того, в Мінсоцполітики повідомили, що опрацьовують пропозиції щодо "диференціації соціальних гарантій пенсіонерам з урахуванням тривалості страхового стажу".

Нагадаємо, українцям пообіцяли, що їхні пенсії можуть стати вдвічі вищими. Але так буде лише за однієї умови. Її озвучив глава Кабміну Денис Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ