В Україні, серед інших продуктів, останнім часом, відчутно зросли ціни на м'ясо. У Мінагрополітики вважають, що для цього є кілька причин. Причому не всі вони об'єктивні, є і суб'єктивний фактор, що впливає на вартість м'яса.
За словами міністра агрополіткі Романа Лещенкf, ціни на м'ясо зростають в усьому світі. Це - об'єктивний фактор, від якого Україні нікуди не подітися, оскільки наша країна доволі щільно інтегрована у світовий економічний простір.
Роман Лещенко назвав об'єктивні причини зростання цін на м'ясо
- Під час карантину в світі збільшилася кількість грошової маси. Прагнучи підтримати своїх громадян, уряди країн включали верстати і друкували нові гроші. У чомусь це допомогло людям вижити і навіть стало стимулом для відродження економіки. Однак це ж і спровокувало емісію грошей, а відповідно, підвищення цін на все.
- Ще один фактор зростання цін на м'ясо - підвищення вартості зерна. Ці ціни йдуть поруч. Адже саме зернові культури є основою раціону харчування тварин, яких потім забивають на м'ясо. Наприклад, за рік лише закупівельні ціни на кукурудзу зросли вдвічі. Так, у 2020 році за тонну кукурудзи просили 140 доларів, а вже в цьому році - 280. При цьому, як стверджує український чиновник, валовий збір зерна у світі не змінився: він не зріс, але й не скоротився. Але при цьому виріс попит на зерно, а з ним і бажання продавців зерна заробити якомога більше.
Ціни на корми і, відповідно, ціни на м'ясо зросли всюди у світі. Однак в Україні вони ростуть випереджаючими темпами.
Суб'єктивна причина зростання цін на м'ясо
Ціни на м'ясо зростають і у наших сусідів: як на заході, так і на сході. Зокрема, мова йде про Польщу і Росії. Однак в Україні крім того, як ніде, сильна спекулятивна складова. Через це ціни на м'ясо у нас ростуть випереджальними темпами, зізнається чиновник.
Тому в Мінагрополітики ретельно стежать за зростанням цін на м'ясо і намагаються якось їх регулювати, каже міністр ... Мабуть, поки не виходить.
Нагадаємо, близько 40% продукції на вітчизняному ринку м'яса є або фальсифікованою, або простроченою. Українцям рекомендують купувати м'ясо у великих точках продажів, хоча й там також зустрічається неякісний продукт.