Today.ua

По 30 гривень за одного постояльця: в Україні підвищили компенсацію за розміщення переселенців

В Україні підвищили компенсацію господарям житла за розміщення переселенців. Тепер її розмір становитиме по 30 гривень на добу за одного постояльця замість колишніх 15 гривень.

Таке рішення щодо подвоєння суми компенсації було ухвалено урядом. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Такий розмір компенсації за одного переселенця діятиме в період з 1 жовтня 2022 року по 31 березня 2023 року, тобто, по суті, протягом опалювального сезону. Таким чином, розмір місячної компенсації за одного переселенця зросте з 450 до 900 гривень.

В уряді пояснюють таке підвищення розміру виплат тим, що в опалювальний сезон витрати на оплату комуналки зростають. І, відповідно, за кожного постояльця доводиться платити більше.

Таку компенсацію отримують лише ті власники житла, які дали притулок переселенцям безоплатно. Тобто вони не отримують від них плати за житло. Крім того, переселенці повинні мати статус ВПО, а також потрібно підтвердити час їхнього проживання.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики розповіли, як переселенці можуть отримати субсидію на оплату комуналки за новим місцем проживання. Якщо в них була субсидія за колишнім місцем проживання, то її можуть переадресувати на нове місце. Для цього їм слід звернутися або до ЦНАПу, або до органів соцзахисту в тому населеному пункті, де вони облаштувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ