Today.ua

Перерахунок пенсії: як працюючим українцям не залишитися без виплат через два роки

Через два роки після призначення пенсії працюючі пенсіонери мають право на перерахунок пенсії. Однак при цьому слід знати про "підводні камені" такого процесу. Перегляд виплати може в підсумку обернутися не збільшенням, а скороченням пенсії.

Про такий можливий, і вельми небажаний поворот, попередив українців пенсійний консультант Сергій Коробкін в матеріалі для профільного пенсійного видання.

Багато працюючих пенсіонерів вважають, що, оскільки вони продовжують працювати, і якщо при цьому їхні зарплати стали вищими порівняно з тими, які вони отримували, виходячи на пенсію, то після перерахунку їхні пенсії стануть вище. Однак це не завжди так, каже консультант. Зарплата може рости, але при цьому потрібно оцінити співвідношення зарплати, яку ви отримуєте, із середньою зарплатою по країні. Якщо ваша зарплата суттєво перевищує середню по країні, і якщо це співвідношення між вашою зарплатою і середньою перевищує те, що було на момент вашого виходу на пенсію, то можна розраховувати на підвищення виплат при перерахунку пенсії. Якщо ж ні, то краще не вимагати такого перерахунку бо можна втратити те, що є.

"Важливо, щоб ваша зарплата не просто росла, а, щоб вона була якомога вище середньої зарплати по країні. Тоді індивідуальний коефіцієнт зарплати може бути переглянутий у бік збільшення і позитивно вплинути на підсумковий розмір пенсії", - роз'яснив Сергій Коробкін.

Нагадаємо, в Пенсійному фонді розповіли, який стаж нараховують жінкам-матерям при призначенні пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ