Today.ua

Перехід на іншу пенсію: кого може торкнутися, і як це здійснити

Українці, за бажанням, можуть перейти з одного виду пенсії на інший. При цьому, щоб здійснити перехід на іншу пенсію, не потрібні марудні процедури і тривале очікування.

Достатньо лише надати до ПФУ пакет потрібних документів, і вас переведуть на інший вид пенсії. Однак тут потрібно все ретельно зважити та прорахувати. Іноді нова пенсія може виявитися нижчою за стару.

Про це розповіло видання Napensii.

В Україні існують різні види пенсій: за віком, за вислугою років, за інвалідністю, через втрату годувальника. Багато громадян мають право на отримання кількох видів виплат, проте згідно із законом, в Україні можна отримувати лише один вид пенсії. Тому, якщо та пенсія, яку ви зараз отримуєте – не найкращий із варіантів, то її можна замінити на інший.

Для цього потрібно подати заяву до Пенсійного фонду, підкріпивши її відповідними документами. Документи для всіх випадків переходу на іншу пенсію знадобляться такі:

Рішення про перехід має бути ухвалене протягом 10 днів після того, як ви подали заяву з усіма необхідними документами. Якщо поданих документів вистачає, то в Пенсійному фонді розглядають усі ваші дані та здійснюють перерахунок пенсії.

При цьому виплату нової пенсії проводять не пізніше ніж через місяць після того, як було ухвалено рішення щодо переходуна іншу пенсію згідно із заявою.

Нагадаємо, в Україні запроваджують базовий пенсійний дохід. Пенсійні виплати українців, які мають повний стаж роботи, підтягуватимуть до мінімальної межі за допомогою вікових доплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ