Today.ua

Пенсія дістанеться небагатьом: українцям розповіли, що чекає на тих, хто не має мінімального страхового стажу

В Україні з кожним роком дедалі менше громадян зможуть вийти назаслужений відпочинок у 60 років. Пенсія все більше залежатиме від страхового стажу. При цьому люди, які не зуміли на старості накопичити мінімальний страховий стаж, не зможуть отримати навіть мінімальної пенсії.

Так, цьогоріч, щоб вийти на пенсію у 60 років, українцям потрібно мати щонайменше 28 років страхового стажу. А вже наступного, 2022 року, треба буде мати його 29 років.

Таким чином, у 2022 році українці зможуть вийти на пенсію:

Якщо ж у них не набереться і 15 років страхового стажу, такі громадяни взагалі не отримають пенсії. Максимум, що на них чекає на старість – соціальна допомога від держави, яку вони зможуть отримувати з 65 років. Та й то – із безліччю застережень.

При цьому максимальний розмір такої допомоги не перевищуватиме прожиткового мінімуму для людей непрацездатного віку. На сьогодні він становить 1854 гривні.

Таким чином, від стажу офіційної роботи тепер багато в чому залежить, якщо не розмір, то хоча б наявність пенсії взагалі, а також термін її настання.

Нагадаємо, Мінсоцполітики анонсує, що з наступного року українці віком від 70 років отримуватимуть не менше 3000 гривень пенсії. Щоправда при цьому також має бути виконана вимога щодо страхового стажу. У чоловіків має бути не менше 35 років, а у жінок – не менше 30.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ