Today.ua

Пенсії в Україні будуть призначати по-новому: паперові трудові книжки більше не знадобляться

В Україні для призначення пенсій більше не потрібно буде клопотати про збір необхідних документів, щоби довести свій трудовий стаж. Пенсії будуть призначати на підставі даних з електронних трудових книжок, які повністю замінять собою паперові аналоги.

Для призначення пенсії за віком досить буде даних з Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування. У ньому будуть міститися всі необхідні відомості про майбутнє пенсіонера.

Як буде здійснюватися перехід з паперових трудових книжок на електронні

По суті цей перехід вже почався з 10 червня, з моменту вступу в силу закону про електронні трудові книжки. Звичайно, перенести відразу в Держреєстр всі дані про всіх громадян країни технічно неможливо. Тому закон дає Пенсійному фонду п'ятирічний перехідний період, протягом якого потрібно буде оцифрувати всі дані з паперових трудових книжок громадян і занести їх до реєстру. Записи з трудових книжок відсканують, і в такому вигляді занесуть у цифрові аннали. При цьому паперові трудові книжки зовсім відходять у минуле. Громадяни можуть залишити їх собі як пам'ять про славне трудове минуломе. Але при цьому, на вимогу власника паперової трудової, адміністрація зобов'язана буде зробити в ній записи, якщо працівник захоче продублювати інформацію ще й у паперовому вигляді.

Таким чином, за наявності всіх необхідних записів в електронній трудовій книжці, майбутньому пенсіонеру не доведеться особисто бігати і збирати довідки про свій трудовий шлях. Після досягнення пенсійного віку йому буде автоматично нараховуватися пенсія із дня, наступного за тим днем, коли він досяг пенсійного віку.

Нагадаємо, в Україні більш ніж удвічі підвищать прожитковий мінімум. Відповідно до нього будуть призначати і мінімальну пенсію, яка зараз за законом дорівнює прожитковому мінімуму.

Однак радіти пенсіонерам передчасно, бо за новим законом, який тільки готуються прийняти, мінімальна пенсія у 2022 році становитиме лише 44% від прожиткового мінімуму. А для переходу до ста відсотків від ПМ передбачений 18-річний період. Таким чином, лише до 2041 року мінімальна пенсія вийде на 100% від прожиткового мінімуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ