Today.ua

Пенсії у 2022 році фактично стануть нижчими: прем'єр Шмигаль пояснив, чому так вийшло

Незважаючи на обіцяне підвищення соціальних стандартів, уряд не заклав до бюджету наступного року реальних цифр для виконання цієї обіцянки. І зарплати, і пенсії зростатимуть повільніше за інфляцію в країні. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що суттєво підвищити виплати громадянам поки що неможливо.

Уряд останнім часом буквально вуха продзижчав українцям очікуваним підвищенням соціальних стандартів. Зокрема, багато платежів вирішили "відв'язати" від прожиткового мінімуму (ПМ) лише заради того, щоб цей мінімум суттєво підвищити. А якби виріс ПМ, то й пенсії українців також суттєво могли бb зрости. Однак цього не сталося.

Так, протягом 2022 року прожитковий мінімум для осіб непрацездатного віку (фактично для пенсіонерів) зросте з 1934 до 2093, тобто фактично лише на 159 гривень. А тим часом, за розрахунками Мінсоцполітики, вже зараз пенсіонеру потрібно на місяць мінімум 3692 гривні. Причому до цієї суми не входить різноманітне харчування, а також оплата послуг інтернету та мобільного зв'язку.

Однак якщо навіть зосередити увагу не на тих, хто отримує мінімальну пенсію (а вона дорівнює ПМ), то й становище решти пенсіонерів також залишається незавидним. Причому наступного року воно стане ще гіршим. Так, згідно із законом, мінімальна пенсія для громадян віком від 65 років, які виконали необхідну умову за страховим стажем (30/35 років – жінки/чоловіки), має становити 40% від мінімальної зарплати. 2022 року мінімальна зарплата зросте лише на 200 гривень: з 6500 до 6700. Це становить лише 3%, тоді як інфляція прогнозується на рівні 5-7%. Неважко зробити висновок, що реальні доходи громадян як працюючих, так і непрацюючих при цьому скоротяться.

Глава уряду Денис Шмигаль виправдався за невелике підвищення мінімальної зарплати

Для суттєвішого зростання мінімальної зарплати потрібен економічний фундамент, а його немає. Підвищувати зарплати некотрольовано лише тому, що так комусь хочеться, не можна, каже прем'єр-міністр.

"Якщо неконтрольовано підвищувати мінімальну заробітну плату – це доволі великий ресурс, який матиме великий вплив на монетарну політику. Це може розкрутити інфляцію до гіперстану", – пояснив прем'єр.

Тому якщо стримувати зростання зарплати, то зменшиться попит на товари, і виробники будуть змушені знижувати їхню вартість, пояснює прем'єр.

Але при цьому багато виробників скаржаться, що через високі ціни на сировину та енергоносії, їм і так уже нікуди знижувати ціни на свою продукцію. Інакше вона буде нижчою за собівартість.

Таким чином, зниження купівельного попиту може призвести до згортання вітчизняного виробничого сектору, який і так ледве виживає. Отже, база оподаткування, і зокрема база, з якої надходять відрахування до Пенсійного фонду, ще більше скоротиться.

Нагадаємо, українцям розповіли, що чекає на тих громадян, які не мають мінімального страхового стажу. Вони взагалі залишаться без пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ