Today.ua

Відключення газу для частини населення України: що про це відомо

Частина населення України від понеділка, 23 травня, залишилася без газопостачання. Відключення газу було здійснено на території Донецької області. Причина – пошкодження магістрального газопроводу, яким подається газ на всю область.

Про вимушене відключення газу повідомила прес-служба компанії Донецькоблгаз. У повідомленні, зокрема, йдеться, що подачу газу для мешканців області змушені припинити через пошкоджений магістральний газопровід. При цьому жодних альтернативних джерел подачі цього енергоресурсу наразі немає.

"У зв'язку з пошкодженням магістрального газопроводу та відсутністю альтернативних джерел транспортування природного газу до Донецької області з огляду на різке погіршення ситуації з постачанням природного газу, АТ Донецькоблгаз змушене, починаючи з 14:00 години 23 травня 2022 року, припинити розподіл природного газу своїм споживачам", - йдеться у повідомленні прес-служби.

При цьому в Донецькій ОВА повідомили, що основний вузол, через який здійснюється подача газу на Донецьку область, зараз перебуває на території, захопленій окупантами. А резервний вузол, який можна було задіяти у разі відмови основного, було пошкоджено під час військових дій ще у квітні. І наразі немає можливості взятися за його ремонт, оскільки він знаходиться безпосередньо в зоні бойових дій.

"Підприємство не має можливості розпочати ремонт через постійні обстріли російської армії. Кожен новий обстріл призводить до падіння тиску в мережах, і це також ускладнює роботу всієї системи", - йдеться у повідомленні голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка.

Таким чином, Донецькоблгаз був змушений з понеділка припинити подачу газу для всієї області, за винятком двох ОТГ – Комарської та Олександрівської. Жителів сіл, що входять до цих ОТГ, знайшли можливість підключити до іншого джерела розподілу газу.

При цьому адміністрація Донецькоблгазу сподівається, що жителі регіону з розумінням поставляться до цього вимушеного кроку, та просить їх перекрити в усіх приміщеннях газові крани, а також запірні пристрої на лініях подачі газу до приватних будинків.

Про можливу дату відновлення подачі газу поки що не йдеться.

Нагадаємо, українцям дали кілька порад, як можна приготувати їжу без електрики та газу. На жаль, зараз вони можуть стати в нагоді жителям Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ