В Україні потрапив у торговельну мережу сир, який може бути вкрай небезпечним для здоров'я. У продукті виявлено невідповідність нормативам за мікробіологічними показниками. Зараз небезпечний продукт вилучають з усіх торгових точок, де він міг опинитися.
Про небезпечний сир повідомила прес-служба ГУ Держспоживслужби в Харківській області.
Йдеться про сир 9% жирності, розфасований у 400-грамову упаковку від ТМ "Український". Він розфасований на Богодухівському молокозаводі. Номер партії небезпечної продукції – 12, а дата розфасовки – 12 жовтня 2021 року.
Що у сирі не так?
У сирі встановлено невідповідність за мікробіологічними показниками вмісту дріжджів. Цю невідповідність було виявлено акредитованою лабораторією Держпродспоживслужби України.
"Вказана продукція не відповідає законодавству про харчові продукти, має бути вилучена з обігу в місцях реалізації та повернена виробнику. У разі виявлення зазначеного харчового продукту необхідно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області", - йдеться в інформації від Держспоживслужби.
На жаль, випадок із сиром – далеко не поодинокий для України. У Мережі чи не щодня з'являється інформація про небезпечні компоненти, виявлені в продуктах як імпортного, так і вітчизняного виробництва. Виною всьому - відсутність всеосяжного та системного контролю за якістю продукції, а також підміна колись жорстких державних стандартів різними сумнівними нормативами із розмитими вимогами та цифрами.
Так, нещодавно стало відомо, що в м'ясі курей із Польщі виявили сальмонеллу, а у вітчизняних тушках – гель невідомого походження.