Today.ua

Оформлення пенсії: стало відомо, як це зробити через свого представника

Для того, щоб оформити пенсію за віком або її перерахунок, пенсіонеру не обов'язково самому звертатися до ПФУ. Це може зробити його представник. Оформлення пенсії не займе у представника більше часу і сил, ніж безпосередньо у майбутнього пенсіонера. Однак є момент, який слід врахувати.

Як оформити пенсію через свого представника, розповіли у Пенсійному фонді України.

Через війну багато українців були змушені покинути межі своєї країни і тимчасово оселитися за кордоном. У деяких із них за півроку війни вже настав час виходу на пенсію. Однак, не всі вони можуть приїхати в Україну, щоб оформити пенсійні виплати. Втім, у цьому немає потреби, кажуть у ПФУ. Адже оформлення пенсії цілком можливо організувати через свого представника.

Подібні випадки регламентуються пунктом 1.1 "Порядку Подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій". Згідно з цим документом, заяву щодо призначення пенсії замість майбутнього пенсіонера може подати його представник. Однак, цей представник обов'язково повинен мати нотаріальне доручення від майбутнього пенсіонера. При цьому довіреність, яка була складена на території однієї з колишніх радянських країн або країн, з якими Україна уклала договори про надання правової допомоги (до них, зокрема, належать країни Балтії, Чехія, Польща та деякі інші), приймається в Україні без жодного додаткового посвідчення.

А ось довіреність, яка була складена на території однієї з країн так званого далекого зарубіжжя (наприклад, у Німеччині, Італії, Франції, Ізраїлі, США, Канаді та ін.), обов'язково доведеться завірити штампом "Apostille" або легалізувати її в одній з консульських установ.

При цьому слід обов'язково врахувати ще один момент: довіреність, видана іноземною мовою, обов'язково має містити переклад. І цей переклад має бути засвідчений нотаріально.

Нагадаємо, деяким українцям для виходу на пенсію замість звичайного страхового стажу рахуватимуть умовний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ