Today.ua

Одна зарядка на всі пристрої: Європа переходить на стандарт USB-C

З кінця 2024 року в Євросоюзі нові смартфони, планшети, камери, навушники, електронні книги, які з'являться у продажу, повинні мати зарядний порт USB-C. Це означає, що мешканці Старого Континенту зможуть використовувати один зарядний пристрій для всіх смартфонів, планшетів та інших гаджетів.

Європейський парламент цього тижня схвалив закон, який передбачає один зарядний кабель для всіх мобільних пристроїв. Виняток зробили для дуже маленьких гаджетів, у які USB-C неможливо розмістити. Для яких саме? Наприклад, для смарт-годинників.

Навесні 2026 року порт стандарту USB-C стане обов'язковим і для нових ноутбуків, які будуть продаватися в країнах Євросоюзу.

Щоправда, остаточне слово у цьому питанні належить країнам, які входять до Євросоюзу (нагадаємо, таких країн 27). Парламенти цих держав мають також затвердити це нововведення, і лише після цього воно стане офіційним для виконання. Але ніхто не сумнівається, що країни ЄС схвалять цей закон.

Потрібно відзначити, що правила використання одного зарядного пристрою для портативних електронних гаджетів малого та середнього розміру розроблялися в Європі 10 років. Очікується, що це позитивно вплине на екологію. До того ж, споживачам не доведеться платити гроші за різні зарядні пристрої і можна буде купити гаджет без зарядного адаптера. Тобто вони заощаджуватимуть гроші.

Корпорація Apple, яка використовує роз'єм Lighting у своїх iPhone та інших пристроях, активно виступала проти цього нововведення. Тепер американській корпорації доведеться відмовитись від Lighting на користь USB-C.

Нагадаємо, раніше експерти назвали найнебезпечніші зарядки для смартфонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ