Today.ua

Незважаючи на війну, в деяких галузях середня зарплата стала вищою: де заробітки найвищі

Незважаючи на війну в Україні, середня зарплата працівників у деяких галузях стала вищою. Водночас у масштабах усього ринку зайнятості середня зарплата по країні знизилася порівняно з довоєнним періодом на 10%.

Про те, в яких галузях, незважаючи на війну, заробітки виросли, і в яких регіонах вони зараз є найвищими, розповіли в експертно-аналітичному центрі кадрового порталу grc.ua.

Порівняно з довоєнним часом (серединою лютого) середня зарплата в Україні стала нижчою на 10% (у середині квітня). Наразі вона становить 18 700 гривень. При цьому у середині лютого вона трохи перевищувала 20 тисяч. Таке, відносно невелике просідання, у розмірі середніх виплат вдалося утримати завдяки високим зарплатам фахівців IT-галузі, кажуть аналітики порталу.

Зарплата IT-фахівців із початком війни не лише не знизилася, а навіть навпаки стала вищою. Якщо у березні вона становила 86 500, то у квітні її середній розмір сягнув 108 100 гривень. Причому навіть зараз у воєнний час вакансій в IT-галузі відчутно більше, ніж в інших сферах діяльності. Щоправда, роботодавці переважно шукають програмістів високої кваліфікації, і пропозицій для новачків зараз практично немає. На другій позиції за рівнем зарплат – топ-менеджмент. Керівництву вищої ланки у середньому платять 63 200 гривень. Але таких вакансій було небагато і до війни, а з початком воєнного часу їхнє число взагалі скоротилося до мінімуму. І тепер топ-менеджери високої кваліфікації навіть готові погодитись на нижчі посади та нижчі зарплати, ніж у них були до війни.

Зарплати вище за середню по Україні пропонують також спеціалістам у сфері маркетингу (26 600 гривень), спеціалістам у видобувних галузях (26 500), а також спеціалістам будівельної галузі (25 300).

Водночас лідерами зарплатного антирейтингу є працівники автомобільного бізнесу. У них середній заробіток нині дорівнює 11 000 гривень. Трохи вищы заробітки у сільському господарстві (13 300), готельно-ресторанному бізнесі (14 000), медицині (14 900) та серед менеджерів з персоналу (15 500).

У регіональному розрізі лідером із середньої зарплати залишається Київ. А загалом верхня п'ятірка зарплатного рейтингу має такий вигляд:

Воєнні особливості ринку зайнятості

При цьому Київська область, яка до війни також завжди входила до топ регіонів із найвищою середньою зарплатою, цього разу не лише не увійшла до першої п'ятірки, а й опинилася на найнижчій позиції. Там середня зарплата зараз ледь сягає 13 тисяч гривень.

Ще одна особливість нинішньої ситуації на ринку праці – зниження запитів із зарплати у претендентів на роботу. У резюме вони стали вказувати нижчу очікувану платню. Причому знизили свої запити понад третину (35%) претендентів. Це пов'язано з тим, що знайти роботу в Україні зараз дуже складно.

Нагадаємо, з початку війни кількість вакансій на ринку праці в Україні скоротилася у 30 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ