Today.ua

Деяким українцям помилково виплатили допомогу 6500 гривень: гроші доведеться повернути

Деяким українцям помилково виплатили допомогу 6500 гривень у рамках урядової програми "єПідтримка". Таким громадянам доведеться повернути отримані гроші.

В уряді визнали помилку при нарахуванні грошей і просять громадян повернути отриману допомогу. При цьому відомий юрист Ростислав Кравець поділився міркуваннями, яких заходів можна вжити до тих, хто грошей не поверне.

Програму допомоги громадянам, які втратили свій заробіток через військові дії в Україні, уряд запустив невдовзі після початку війни. У рамках цієї програми "єПідтримка" було передбачено виплату одноразової допомоги підприємцям, які були змушені зупинити свій бізнес і втратили прибутки через війну, а також найманим працівникам, які втратили роботу і дохід з тієї ж причини. При цьому така допомога не призначалася для українців, які одержують зарплату з бюджету.

У результаті, таку допомогу отримали багато українців. Проте, як з'ясувала перевірка Мінфіну, деяким громадянам гроші було виплачено безпідставно. Як виявилось, одержувачами виплат стали й ті, хто отримував зарплату з бюджету. Уряд звернувся до таких громадян із вимогою повернути незаконно отримані гроші. Якщо вони не захочуть добровільно повертати ці суми, влада може звернутися до суду.

Що буде з тими, хто гроші не поверне?

Свої міркування із цього приводу висловив відомий адвокат Ростислав Кравець. Він каже, що навряд чи держава зможе стягнути ці гроші з людей навіть у судовому порядку. Адже вона сама й перерахувало їм цю допомогу. До того ж, допомога 6500 гривень призначалася громадянам, які постраждали від військової агресії. А постраждалими, тією чи іншою мірою, можна вважати всіх українців без винятку.

"Якщо гроші цим людям перерахували, якщо це зробили у цифровому вигляді, то питання до розробників цифрових програм. Людина подала заявку, її прийняли, не відхилили… Якщо програмісти помилилися, тоді вони мають за це відповідати, мають повернути зі своєї кишені кошти до держбюджету. У державній владі ніхто не має права на помилку, особливо під час війни", - констатував юрист.

Отже, навряд чи держава зможе змусити громадян, яким помилково було виплачено ці гроші, повернути їх назад. Хіба що хтось із них сам виявить свідомість.

Нагадаємо, деякі українці можуть отримати від держави допомогу на оплату комуналки. Ця допомога не є субсидією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ