Today.ua

Деяким українцям призначатимуть пенсію за новими правилами: що зміниться

В Україні незабаром можуть змінитись правила призначення пенсій для деяких категорій громадян. Йдеться про мешканців тимчасово окупованих територій (ТОТ), а також територій, де ведуться бойові дії. Пенсія їм призначатиметься трохи інакше, ніж решті українців.

Відповідний законопроект, яким буде внесено зміни до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", вже зареєстровано у Верховній Раді.

У законопроекті передбачено змінену процедуру призначення пенсії за віком та інвалідністю жителям тимчасово окупованих територій, а також територій, на яких ведуться бойові дії.

Наразі для всіх пенсіонерів діють єдині правила. Людині призначають пенсію по досягненню пенсійного віку або автоматично, або за її заявою. Однак автоматично призначаються пенсії лише тим громадянам, щодо яких є в електронних реєстрах вичерпні відомості про стаж роботи.

Але такий електронний облік ведеться в Україні лише з липня 2004 року. А до цієї дати відомості про страховий стаж в основному зберігаються лише в паперовому вигляді – у трудових книжках та виписках із наказів на підприємствах.

Тому більшості українців доводиться не сподіватись на автоматичне призначення пенсії, а самим подавати заяву до Пенсійного фонду та надавати відомості про свою роботу до 2004 року або в паперовому, або в оцифрованому вигляді.

Згідно із законом, людина отримає пенсію з 60 років, лише якщо вона подасть заяву щодо призначення пенсії упродовж трьох місяців після дати свого 60-річчя. Якщо ж вона "не вписалась" у ці три місяці, то пенсію їй дадуть лише з тієї дати, коли вона подала заяву.

Для мешканців ТОТ і тих, хто проживає у місцях бойових дій, хочуть змінити цю норму закону. Їм призначатимуть пенсію з 60 років незалежно від дати звернення за нею. Крім того, пенсію за інвалідністю також призначатимуть відповідно до дати встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи – незалежно від терміну звернення за пенсією.

Така норма діятиме протягом періоду воєнного стану і ще три місяці після його скасування.

Нагадаємо, всім українцям дадуть доплати до пенсій за рахунок благодійних пожертвувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ