Today.ua

Вже немає чим платити пенсії та зарплати бюджетникам: Шмигаль попередив Європу про кризу в економіці України

Військові дії в Україні викликали бюджетну кризу в країні. Через повномасштабне вторгнення Росії пріоритетною сферою фінансування став військовий сектор. Водночас, пенсії та зарплати бюджетникам вже немає чим платити.

Про катастрофу, що насувається з виплатами, попередив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю, яке він дав Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Денис Шмигаль повідомив, що наступного року грошей на зарплати та пенсії українцям у бюджеті не вистачить. Економіка вичерпала свій ресурс, який вона може підняти у воєнний час. Тому Україна потребує фінансової допомоги від західних партнерів. Тільки це зможе зберегти фінансову систему нашої країни, а також дозволить виплачувати пенсії та зарплати бюджетникам. Він також зазначив, що вид цієї допомоги не такий важливий, як сам факт її наявності.

"Чи стане це кредитом чи грантом, менш важливо. Ми вже вичерпали всі можливості економії. Сьогодні оборонний бюджет становить 60% наших держвидатків, і ми використовуємо фінансову допомогу наших партнерів значною мірою для соціальних потреб людей та для реконструкції. Будь-яка затримка тут може мати жахливі наслідки", - каже Денис Шмигаль.

Війна в Україні завдає колосальних збитків економіці країни. На сьогоднішній день масштаб руйнувань, завданих російським агресором, оцінюється вже більш як у 700 мільярдів доларів. Щоправда, їх можна відшкодувати за рахунок заблокованих російських активів, додав прем'єр-міністр. Денис Шмігаль також зазначив, що стабільність бюджету не менш важлива, ніж військова міць країни.

"Якщо говорити про вкрай негативний сценарій, то ми вже не змогли би платити ні зарплати, ні пенсії. Тому фінансова стабільність України така ж важлива, як і військова безпека або постачання боєприпасів", - повідомив Денис Шмигаль.

Нагадаємо, українцям, які досягли пенсійного віку, необхідно підтвердити трудовий стаж. Якщо пенсіонер зволікатиме з поданням заяви щодо призначення пенсії, то він ризикує втратити частину грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ