Today.ua

Не тільки мінімалку: українцям готують підвищення зарплат на 20%

Наступного року номінальна середня зарплата українців має зрости на 20,6%. При цьому чисельність штатних працівників у 2024 році буде на 1 мільйон меншою, ніж була у довоєнному 2021.

Такі дані містить у собі прогноз на середньостроковий період, який доданий до проекту бюджету-2024, пише minfin.

Отже, в наступному році стане більшою не лише мінімальна зарплата, зростання якої закладено в проект держбюджету. Урядовці також роблять ставку і на зростання середньої зарплати в Україні. Так, якщо за підсумками 2023 року середня зарплата в нашій країні становитиме 18,12 тис. грн, то наступного року вона має бути 21,85 тис. грн.

При цьому в прогнозі уточнюють, що у попередніх припущеннях передбачалось дещо більше значення середньої зарплати за підсумками поточного року – 18,31 тис. грн. Але тепер цю цифру скоригували до 18,12.

Щодо чисельності штатних працівників у 2023 році, уряд також дещо зменшив свій попередній прогноз: з 6,3 млн осіб до 6,1 млн. На наступний рік прогнозують таку саму чисельність працівників, що трудяться на підприємствах офіційно – 6,1 млн осіб. Це на цілий мільйон менше, ніж було у довоєнному 2021 році. Тоді в країні налічувалось 7,1 млн. штатних працівників. Втім, це не дивно, адже з початку війни чимало українців були змушені мігрувати за кордон.

Що стосується податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), то він у 2024 році передбачається значного більшим, ніж цьогоріч: 442,6 млрд грн проти 369,1 млрд. Причому ставка ПДФО залишатиметься незмінною. Звідси можна зробити висновок, що надходження від ПДФО зростуть за рахунок більшої зарплати.

Відповідно, до найсвіжішого прогнозу НБУ, у 2024 році інфляція в Україні становитиме 8,5%. Таким чином, реальна середня зарплата (з урахування інфляції) українців у наступному році зросте приблизно на 12%.

Нагадаємо, уряд обіцяє українцям середню зарплату на рівні 30 тисяч гривень. Щоправда, це буде аж у 2026 році. І хто знає, який ще тоді буде рівень інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ