Today.ua

Не менше 2 тисяч доларів на місяць: названо розмір доходу на одного українця, що належить до середнього класу

Для того, щоби вважати себе середнім класом, українці повинні мати дохід не нижчий за 2 тисячі доларів на одну людину в сім'ї. Причому 2 тисячі доларів – це нижня межа. Так вважають наші співвітчизники, які відповіли у соцмережі на запитання про доходи українців, які належать до середнього класу.

Думки громадян оприлюднює видання sud.ua.

Питання поставив блогер Сергій Дідковський. Він запитав, яким має бути дохід на одну людину, щоб віднести її до середнього класу.

"У моєму розумінні, середній клас - це коли сім'я може купити в кредит квартиру, машину. При цьому відпочивати 2-3 рази на рік за кордоном. Оплачувати страховки (авто, медицина), освіту, купувати необхідний одяг, побутову техніку, не заощаджуючи, на 2-3 рази на тиждень вечеряти в ресторані, відвідувати кіно, концерти", - прокоментувала його питання підписниця на ім'я Юлія.

При цьому вона не назвала свою цифру середнього доходу. Інша підписниця, Анна, вважає, що в сім'ї має бути середній дохід на одну людину близько 2-2,5 тис. доларів, щоби віднести її до середньої.

"Якщо брати всю Україну (а не міряти по Києву), то, на мою думку, 2000-2500 $ на місяць достатньо, щоб називати себе середнім класом. Можна покрити всі свої витрати + трохи відкласти. Тобто 24-30 тис $ на рік. Прив'язка в доларах, адже ціни дуже залежать від курсу. Це якщо реально дивитися на речі", - поділилася своїми міркуваннями Анна.

Ще один користувач соцмережі, Роман, який прокоментував це питання, наводить докладну калькуляцію витрат сім'ї, що належить до середнього класу.

"Я б виходив із витрат і атрибутів.

Середня машина - 30-40к$

Середня квартира - 120-150к$

Техніка та аксесуари - ще десь 20к$

Загалом 200к$ на 10 років, наприклад.

Тобто 20к$/рік щомісячні витрати

Їжа, навчання, обслуговування авто, одяг - це десь 1000-1500 $ / міс

Подорожі, інші великі покупки ще десь 1000-2000 $ / міс

Тож виходить 2000 1000/1500 1000/2000.

Від 4000 до 5500к$/міс 48000-70000$/рік нетто

Але для себе я вважаю, що український середній клас починається з 30 000 $/рік", - підрахував Роман.

Приблизно такі ж цифри називають інші коментатори. Практично всі вони вважають, що українська родина, яка має дохід нижчий за 2 тисячі доларів на людину, не може відносити себе до середньої.

Узагальненим варіантом думок про середній клас можна вважати такий:

"Середній клас, на мою думку, це людина/сім'я, яка може дозволити собі купити квартиру, або будинок у своєму місті, з розрахунком десь 30 м. кв на людину, одну машину на одну людину і все це не за 120 років, а десь за 5 (бажано у віці від 30 до 35 років) Відпустка двічі на рік. Витрати на їжу, одяг, розваги, донати ЗСУ)) Дуже (!) приблизно: $ 150 000/5 років = $ 30 000 на рік - це щоб купити житло + авто. Плюс оренда житла на 5 років, до покупки власного: $ 6000 на рік. Відпустки: хороші тури бувають від 2-5 тис $. Якщо по мінімуму то: $ 4000 на рік. Одяг, таксі, донати: $10-12 тис/рік. Усього: дохід від $50000 на рік можна вважати середнім класом".

Отже, зважаючи на ці відгуки, в Україні майже немає середнього класу. Навіть якщо брати офіційні доходи народних депутатів і чиновників вищої ланки, то й вони не вписуються в цю концепцію. Тим більше, що в усіх на утриманні ще є дружина або чоловік, які заробляють менше, і діти, які поки що взагалі не заробляють.

Щоправда, якщо врахувати допомогу від багатих бабусь і тещ-пенсіонерок, то, можливо, вони й зможуть втиснутися в загін середнього класу. Втім, втискуватися їм навряд чи доведеться, адже стовпотворіння в цих лавах немає. Переважна більшість наших співгромадян живе на десяту частину заявлених сум. Тож у загоні середнього класу тісно точно не буде.

Нагадаємо, столичні роботодавці пропонують середню зарплату за вакансіями 13,5 тисяч гривень. Якщо що, то це 360 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ