Today.ua

Названо ймовірні втрати врожаю цього року: на який період Україні вистачить запасів продовольства

Втрати врожаю цього року можуть становити близько 30% від валового торішнього збору. Але навіть такі запаси продовольства, які є в Україні, та які ще будуть створені цього року, дозволять нам протриматися, як мінімум, два роки.

Про продовольчий потенціал нашої країни розповів заступник голови офісу президента Ростислав Шурма.

Незважаючи на те, що цьогоріч посівну компанію в Україні навряд чи вдасться провести на всіх орних землях, аграрії сподіваються все-таки зібрати непоганий урожай. Принаймні, вони розраховують на 70% від торішнього валу сільськогосподарської продукції.

"Наша мета – зберегти врожай, як мінімум, на рівні 70% цього року, незважаючи на ситуацію", – розповів чиновник в ефірі телемарафону.

Крім того, у засіках ще не вичерпався запас продовольства, зроблений минулого року. Таким чином, торішній запас у сумі з цьогорічним урожаєм забезпечить продовольчу безпеку України не на один рік.

"Ми з погляду продовольства забезпечені зараз і будемо забезпечені наступного року. Запасів пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, базових продуктів на складах та елеваторах достатньо на три-п'ять років, оскільки ми завжди 70-80% цього продукту експортували. Отже себе ми точно прогодуємо", - переконаний Шурма.

Нагадаємо, з початком війни уряд змінив квоти на експорт деяких продовольчих товарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ