Today.ua

Податки для бізнесу з 1 липня не зміняться: Рада не квапиться виконувати бажання МВФ

Вітчизняний бізнес може перевести подих. Обіцяного повернення довоєнних податків і штрафів з 1 липня не буде. Верховна Рада поки що не пішла назустріч побажанням МВФ, який квапить українську владу із закручуванням податкових "гайок". Втім, податки залишатимуться зниженими недовго.

Та поки що, з 1 липня, податки для бізнесу залишаться колишніми – такими, якими він сплачує з початку війни. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі нардеп Ярослав Железняк.

"Тримайте новину:

скасування "єдиного податку 2%"

скасування пільги зі сплати податку для 1 та 2-ї групи

поновлення проведення документальних перевірок

повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО

Усього цього з 1 липня НЕ буде", - написав Желєзняк.

При цьому нардеп дав зрозуміти, що скасування пільгового оподаткування все одно відбудеться, проте не з тієї дати, яку всі анонсували.

"Яка нова дата події, не знаю, але точно вже не з 1 липня", - наголосив депутат.

Відклавши підвищення податків, Рада фактично проігнорувала МВФ

Міжнародний валютний фонд погодився відкрити для України чотирирічну кредитну програму на 15,6 млрд, що є безпрецедентним. Зазвичай МВФ у борг країнам, що воюють, не дає. Заради цього кредиту українська влада підписала Меморандум із МВФ, в якому, зокрема, пообіцяла максимально підвищити доходи бюджету та максимально скоротити його видатки. І питання про скасування податкових пільг для ФОПів було одним із наріжних каменів цього документа.

Однак український парламент був змушений піти на пролонгацію колишніх податків через те, що до другого читання депутати внесли понад 800 поправок до законопроекту №8401, який передбачає скасування податкових пільг.

Рада просто технічно не встигає вивчити всі ці правки та внести їх у нову редакцію до другого читання. До того ж, депутати й самі хочуть трохи переглянути цей законопроект на користь підприємців, зізнався Железняк у коментарі одному з українських видань.

Підвищення акцизу та ПДВ на паливо відбудеться, як зазначалося, вже з 1 липня

Про це також повідомив Желєзняк у своєму Telegram-каналі.

"У цій частині нічого не змінюється і воно відбудеться з 01 липня. Нагадаю, що це було зроблено урядовим законопроектом №7668, який ще 21 вересня прийняла Рада, і 28 вересня минулого року підписав Президент. Тому ця норма вже в Законах України і навіть якщо теоретично її хотіли б перенести, то це вже нереально", – поінформував Ярослав Железняк.

Водночас, випереджаючи метання списів у свій бік, він наголосив:

"Законопроект із палива голосувався тричі (різні етапи), я жодного разу не голосував, тому прокляття з цього приводу не до мене)".

Нагадаємо, незабаром українцям прийдуть платіжки з податками на житло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ