Today.ua

Податкову реформу проведуть найближчим часом: що буде із зарплатами та пенсіями українців

Незважаючи на воєнний стан у країні, Офіс президента націлився на проведення податкової реформи. Податкову реформу хочуть провести ще цього року. При цьому передбачаються не лише зміни у бюджетних надходженнях, але також зміняться зарплати і пенсії громадян. Причому щодо останніх, то їхня виплата взагалі може опинитися під питанням.

Тим не менш, Офіс президента націлений на втілення цієї реформи в життя. А її ідеолог – заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма каже, що шляху для відступу немає: реформу за будь-яких обставин буде проведено.

"Я запевняю всіх, що ми цю історію не відпустимо. Податкова реформа - це фундаментальна, правильна річ, і її обов'язково буде проведено вже цього року", - підкреслив Шурма.

Яка мета податкової реформи?

Реформатори хочуть зменшити фіскальний тиск на бізнес, а також знизити відрахування із зарплати. Все це, на їхню думку, має сприяти повній легалізації бізнесу та зацікавленості громадян у тому, щоб працювати лише "по-білому", тобто з виплатою всіх необхідних податків та нарахуванням страхового стажу для пенсії.

Як відомо, сьогодні чимала частина українців працює в тіні. За них ніхто не сплачує грошей до бюджету, і на сьогодні вони нібито мають більш виграшну позицію, ніж ті, хто сплачує всі податки. Адже заробітки у них помітно вищі. Але цим людям не зараховують відпрацьований час до стажу, і в результаті вони ризикують залишитися без пенсії на старості. І бюджету від них також немає жодної користі.

"Є безліч бізнесменів, які платять зарплати в конвертах. І я розумію, наскільки складно конкурувати з тими, хто платить зарплату в конверті, тому що вони заощаджують 40% податків. Наша реформа змінить цю ситуацію і поставить усіх у рівне становище", - каже чиновник.

Що передбачає реформа Ростислава Шурми?

Шурма пропонує зменшити всі податки, які сплачуються як підприємцями, так і найманими працівниками, тобто кардинально знизити навантаження на зарплату.

Зокрема, передбачаються такі зміни:

Таким чином вдасться знизити тиск на фонд зарплати майже вдвічі, вважає ідеолог реформи.

Чим компенсуватимуть брак бюджету?

Водночас, Ростислав Шурма переконаний, що зниження податкового навантаження послужить поштовхом до виходу бізнесу з тіні, що зрештою зможе компенсувати бюджетні втрати від зниження податків. А поки бізнес виходитиме з тіні і звикатиме до нових правил гри, бюджет, звичайно, втратить чималу частку надходжень. Однак щодо цього реформаторами передбачені деякі компенсатори, які мають згладити різкі втрати бюджету.

Зокрема, пропонують:

До речі, у Мінфіні та у профільному комітеті Верховної Ради, який очолює Данило Гетьманцев, реформу Ростислава Шурми категорично не підтримують. Але все ж таки Офіс президента, схоже, її лобіюватиме.

Ймовірно, ідеологи реформи від ОП розраховують на те, що бюджетні провали, до яких призведе її впровадження, цьогоріч вдасться заповнити завдяки зовнішнім надходженням. Втім, є велике питання, чи погодяться на проведення такої реформи куратори з МВФ, які ставлять перед українським урядом завдання "вичавити з одного лимона дві склянки соку", адже вони розраховують, що податки, навпаки, будуть підвищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ