Today.ua

Податок на житло: в наступному році українцям доведеться заплатити на 21% більше, ніж цьогоріч

Податок на житло у 2022 році виросте порівняно з тим, який платили в нинішньому році, на 21%. При цьому алгоритм і терміни нарахування, а також терміни платежу цього податку залишаться колишніми. Найбільше доведеться заплатити власникам розкішних квартир та особняків із великою площею.

Ставка податку на житло щорічно визначається, виходячи з розміру мінімальної зарплати за попередній рік. Зокрема, в цьому році за основу була взята торішня мінімалка в розмірі 4720 гривень. За кожен зайвий квадратний метр житлоплощі потрібно було сплатити 1,5% від мінімалки або 70,8 гривні.

Ну, а оскільки в 2022 році вже буде братися за основу мінімальна зарплата за 2021 рік, то півтора відсотка потрібно буде брати від 6000 гривень. Таким чином, кожен надлишковий квадратний метр житла обійдеться українцям вже в 90 гривень.

Нагадаємо, що податок на житло потрібно платити не з усієї площі квартири або будинку, а тільки з надлишкової. Для квартир такою вважається площа, що перевищує 60 квадратних метрів, а для будинків - 120. Однак найдорожче надлишкова житлоплоща обійдеться мешканцям розкішних особняків і квартир. Для них, крім податку на кожен зайвий квадратний метр, передбачена ще й фіксована сума, яка сплачується не замість, а поряд із цим податком. Ця сума дорівнює 25 тисячам гривень.

Крім того, слід пам'ятати, що податок на житло сплачується раз на рік за попередній рік. Тобто, якщо ви придбали собі простору нерухомість у 2021 році, то цьогоріч за неї платити ще не потрібно. Податок вступить у силу, починаючи з 2022 року.

При цьому податок на житло сплачується незалежно від того, скільки осіб проживає в квартирі або будинку. І в цьому, мабуть, закладено елемент соціальної несправедливості, адже одна справа, коли в 60 "квадратах" мешкає одна людина, і зовсім інша - коли там туляться батьки з дорослими дітьми та онуками.

Нагадаємо, з наступного року податок на житло будуть адмініструвати по-новому. Контроль за його сплатою здійснюватимуть в ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ