Today.ua

Податок на продаж нерухомості: хто і скільки має платити вже наступного року

Вже з наступного року в Україні змінюється багато правил оподаткування. Зокрема, податок на продаж нерухомості залежатиме від того, який за рахунком об'єкт нерухомості реалізує продавець протягом року, і скільки років він володів цим об'єктом до моменту продажу.

Про те, як залежатиме податкова ставка від цих факторів, розповіла адвокат Олександра Федоренкj.

Отже, якщо власник продає перший об'єкт нерухомості на рік, і він володів цим об'єктом понад 3 роки, то нічого платити не доведеться.

А от якщо власник продає першу за рік квартиру, але вона належала йому менше 3 років, то йому вже доведеться заплатити з неї 5% ПДФО та 1,5% військового збору.

Такі самі податки (5%+1,5%) доведеться сплатити і з другої угоди за рік за умови, що другою квартирою він володів понад 3 роки. При цьому якщо він продає другу квартиру, якою володів менше трьох років, то доведеться вже заплатити 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Що стосується продажу третьої і наступних квартир протягом одного року, то з цих продажів береться 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

"Якщо йдеться про продаж другого об'єкта житлової нерухомості за рік, якщо продавець був його власником три роки і більше, то ставка оподаткування становитиме 5%. У тому випадку, якщо відбувається другий і подальші продажі іншої нерухомості (нежитлової нерухомості або житла, що перебувало у власності продавця менше трьох років) або третій чи наступні продажі житла, що перебувало у власності продавця понад три роки, ставка податку дорівнюватиме 18%", — роз'яснила юрист.

Отже, виходить так:

Перший продаж житла у році:

Другий продаж житла у році:

Третій і більше продаж на рік:

із цих продажів сплачується 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

При цьому слід пам'ятати, що всі ці податки сплачуються не з повної виручки від продажу квартири, а з різниці між вартістю продажу та ціною, за яку продавець її купив свого часу.

Нагадаємо, українцям, які володіють великою житловою площею, потрібно щороку сплачувати податок на житло. У 2022 році максимальна ставка цього податку становитиме 97,5 грн/м².

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ