Today.ua

Накопичувальну пенсію включать у соцпакети: в Мінсоцполітики придумали, як заохотити українців відкладати собі на старість

Накопичувальна пенсія для деяких категорій працівників буде включена в соцпакети при їх прийомі на роботу. Це стосується медпрацівників, працівників Нацполіціі, а також персоналу підприємств, які перейдуть у приватні руки внаслідок великої приватизації.

Відповідні пілотні проекти розробили в Мінсоцполітики та вже найближчим часом хочуть впроваджувати. Про це повідомила глава профільного міністерства Марина Лазебна в ході прес-конференції, присвяченій темі накопичувальної пенсії.

Що стосується накопичувальної пенсії для персоналу об'єктів, які потрапляють під програму великої приватизації, то цей проект вже готовий до впровадження. У Мінсоцполітики вважають, що нових власників цих підприємств можна зобов'язати включати накопичувальну пенсію до соцпакету, який буде пропонуватися громадянам при прийомі на роботу.

"Коли продається об'єкт великої приватизації, то для покупців завжди є соціальні зобов'язання. Чому б такі зобов'язання не зробити більш привабливими для людей, включаючи сюди ще й пенсійні накопичення", - говорить глава Мінсоцполітики Лазебна.

Чиновниця також зазначила, що цю ініціативу вже схвалили у Фонді держмайна та Мінфіні.

Що стосується другого проекту - про запровадження накопичувальної пенсії в соцпакети для медиків і поліцейських, то він поки в розробці, але вже близький до завершення. Міністр вважає, що таке нововведення дозволить підвищити ступінь соціального захисту людям, які виконують соціально важливі функції і при цьому отримують зарплату з бюджету.

Якщо після "обкатки" на медиках і поліцейських, пілотний проект добре себе зарекомендує, то його незабаром поширять і на інших бюджетників - вчителів, військових, соцпрацівників.

Крім того, в Мінсоцполітики хочуть залучати до таких програм і місцеві влади, щоб вони розробляли у себе відповідні регіональні програми.

У міністерстві сподіваються, що Верховна Рада проголосує законопроект про накопичувальну пенсію хоча б у першому читанні вже цьогоріч. А десь не пізніше 2024 року українці почнуть платити перші внески на накопичувальні пенсійні рахунки.

Нагадаємо, багато експертів доволі скептично ставляться до ідеї впровадження системи накопичувальних пенсій в Україні. Вони вважають, що накопичувальна пенсія ефективна в державі з сильною економікою і високим рівнем ВВП, а в Україні вона не принесе очікуваного ефекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ