Today.ua

Накопичувальна пенсія: українцям вже незабаром доведеться віддати частину зарплати в недержавні фонди

Україна не може робити ставку лише на солідарний Пенсійний фонд, оскільки він не в змозі покрити потреб громадян у пенсії. Відрахування на накопичувальну пенсію стануть обов'язковими вже з 2023 року. Українці зможуть обирати собі накопичувальний фонд, якому довірять свої заощадження.

Про це заявила глава Мінсоцполітики Марина Лазебна під час проведення круглого столу, присвяченого темі пенсійної реформи.

Чиновниця нагадала українцям, як влада бачить функціонування системи накопичувальних пенсій і розповіла, чому уряд поспішає з її впровадженням.

Солідарний Пенсійний фонд не може впоратися зі своїми завданнями. На сьогодні за рахунок зібраних ним коштів фінансується лише 60% пенсій, решта 40% - дотуються з бюджету. Згодом ця ситуація лише погіршиться. В країні скорочуються трудові ресурси, а отже буде скорочуватися і база оподаткування, а також надходження до Пенсійного фонду.

Таким чином, українці, які досягнуть пенсійного віку через 20-25 років, взагалі можуть залишитися без пенсії. А якщо вона й буде, то така, що не зможе забезпечити навіть фізичного виживання пенсіонера. Влада бачить єдиний вихід у накопиченні другої пенсії, яка буде належати особисто кожному українцю і не буде ділитися на всіх.

Як буде функціонувати система накопичувальних пенсій

Останній пункт, мабуть, розкриває справжнє підгрунтя того, навіщо влада так наполегливо лобіює введення накопичувальної пенсії. Економіці країни катастрофічно не вистачає грошей. Україна перетворилася на сировинний придаток Європи. Щоби хоч трохи розвивати виробничу галузь, потрібні серйозні інвестиції. А інвестори поки в Україну не квапляться вкладати гроші. Причин тут дві: нестабільне законодавство, яке нікого не може захистити, і злодійкуватість чиновників, що стала спадкоємною. Тому уряд сподівається, що гроші з накопичувальних фондів можна буде інвестувати в економіку. Це, в свою чергу, дозволить створити додаткові робочі місця і збільшити надходження в солідарний Пенсійний фонд.

Так має бути в ідеалі, проте чи буде так - невідомо. Але в будь-якому випадку економіку країни потрібно витягати з прірви, в яку вона скотилася. Як завжди, це робитимуть руками простих громадян.

Нагадаємо, багато експертів кажуть, що в Україні з її нинішньої слабкою економікою і неконтрольованою інфляцією накопичувальна пенсія приречена на провал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ