Today.ua

Нафтогаз розповів, що відбувається із даними про споживання газу, якщо клієнт змінює постачальника

Навіть при зміні постачальника газу дані про споживання газу зберігаються у регіональної газорозподільної компанії (облгазу). Саме облгаз фіксує споживання газу та потім передає його далі – Оператору ГТС. Нафтогаз до показань лічильників непричетний та не може їх змінювати.

Таке роз'яснення дала прес-служба Нафтогазу у відповідь на запитання однієї із клієнток компанії.

Масове переведення клієнтів збанкрутілих регіональних постачальників газу на обслуговування в Нафтогаз відбулося ще в травні цього року. Проте з того часу багато клієнтів, які встигли заплатити за спожитий газ своїм колишнім постачальникам, ніяк не можуть повернути переплачені гроші.

Крім того, постійно виникають непорозуміння між клієнтами та новим постачальником, який у платіжках виставляє лише місячне споживання газу (різницю між показаннями лічильника), але при цьому не виставляє самі показання.

Тому часто клієнти виявляють у платіжках зовсім не ті суми, які вони розраховували сплатити за газ. Вони або значно більші, або відчутно менші. А оскільки в платіжці не вказуються попередній та наступний показники споживання газу, то клієнти не можуть звірити дані та зрозуміти, звідки взялися зовсім інші суми.

"У мене питання, чому в квитанціях не відображені показники лічильника, а лише різниця?", - дивується клієнтка.

Нафтогаз відповів їй, що не несе відповідальності за показання лічильника, які клієнт передає своєму облгазу. Саме облгаз (Оператор ГРС) має правильно зафіксувати показання, які він отримав від клієнтів, і передати їх далі. Причому при зміні постачальника газу нічого в цьому механізмі не змінюється, оскільки облгаз все одно займатиметься розподілом газу та постачанням його до будинків.

"Показники лічильника зберігаються у вашого Оператора ГРС (Облгазу), адже зміна постачальника не є зміною компанії, яка здійснює контроль та обслуговування лічильників. У рахунках від ДК "Нафтогаз України" вказані обсяги, які Оператор ГРС вказує на платформі, і згідно з даними формує рахунки по сплаті за природний газ", - відповіла прес-служба постачальника.

Втім, прямої відповіді на пряме запитання клієнтки "Нафтогаз" так і не дав. Адже насправді не зрозуміло, що заважає Нафтогазу додати до своїх платіжок ще два показники, щоб у клієнтів не виникало запитань.

Нагадаємо, у Нафтогазі виписали собі премії за 2022 рік на суму 3 мільярди гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ