Today.ua

Нафтогаз попередив українців щодо небезпеки індивідуального опалення

Індивідуальне опалення в багатоквартирних будинках - радше зло, аніж добро. Крім того, що масова установка індивідуальних опалювальних приладів в багатоквартирних будинках може призвести до колапсу всієї системи опалення, це ще й несе реальну загрозу життю мешканців будинку.

Про те, чим може обернутися для жителів багатоквартирного будинку установка індивідуального опалення в квартирах, розповів Директор з енергоефективності та управління майном групи "Нафтогаз", глава Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

Встановлюючи у себе в квартирі індивідуальне опалення, люди оцінюють лише перевагу для себе особисто. І вона дійсно є, але тільки спочатку. Адже, якщо більшість мешканців будинку перейде на індивідуальне опалення, то такий будинок взагалі ризикує залишитися в холоді і темряві.

"Тому що, якщо всі сусіди захочуть так само добре і тільки у себе в квартирі, то всім відразу стане погано. Мережі (електричні або газові) просто не витримають і почнуть давати збій. І люди опиняться на межі комунального колапсу", - попереджає Щербенко .

Однак це далеко не всі неприємності, якими може обернутися масове захоплення індивідуальними засобами опалення для жителів багатоквартирного будинку. При масовій установці індивідуального опалення різко зростає викид парникових газів, і це призводить до таких концентрацій шкідливих речовин у повітрі, що вся вигода від такого опалення не компенсує і десятої частки тієї шкоди, яку завдає організму брудне повітря з токсинами.

Навіть більше, якщо будинок заздалегідь не проектувався під установку індивідуального опалення в квартирах, то в ньому і немає шляхів для відведення продуктів згоряння. А отже, всі вони будуть виводитися або на фасад будинку, або, що ще небезпечніше, у вентиляційну шахту. В останньому випадку це загрожує масовим отруєнням сусідів - аж до летальних випадків.

"Якщо будинок інженерно не пристосований до індивідуальних котлів і ваші сусіди, які поставили індивідуальні котли, виводять димоходи прямо на фасад або у вентиляційну шахту, ви будете дихати продуктами згоряння цих котлів. А це вже смертельно небезпечно", - попередив фахівець.

Тому установка такого опалення можлива лише в будинках, спроектованих під такі опалювальні системи. До того ж, за словами одного з топ-менеджерів Нафтогазу, централізована система опалення більш гнучка в плані використання палива, ніж індивідуальна.

Нагадаємо, тарифи на опалення у новому сезоні виростуть в середньому у півтора рази. В деяких містах їхнє зростання становитиме 30%, а в деяких і 70.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ