Today.ua

Українцям розповіли, як зміниться курс долара у січні

У січні в Україні може закріпитися зовсім інший курс долара, ніж зараз. Гривня може зміцнитись, що призведе до зниження курсу американської валюти до 27 гривень за долар.

Такий прогноз вважає цілком ймовірним аналітик Concorde Capital Євгенія Ахтирко. Вона поділилася своїми міркуваннями із виданням obozrevatel.

Аналітик пояснює це зниженням економічної активності, яке зазвичай настає у перший місяць року. Відповідно, великого попиту на валюту не буде. Найімовірніше, він буде млявий. Через це і курс долара не зростатиме, а гривня може зміцнитися.

"Ймовірно, ринок намагатиметься повернути курс до позначки 27 гривень", - прогнозує Ахтирко.

При цьому вона зазначає, що наразі немає жодних економічних передумов до девальвації української національної валюти. Гривня почувається цілком непогано, і якби не політичні фактори, то вона була би міцнішою.

"Є ряд психологічних факторів, які утримують гривню саме на цьому рівні – 27,2 гривень. Якщо ми подивимося на міжбанк, щодня виникає тенденція до зміцнення гривні, але продавці починають тиснути, і курс утримується", - каже аналітик.

При цьому вона вважає, що, якщо чутки навколо можливого військового конфлікту з Росією поступово затихатимуть, то гривня відреагує на це зміцненням. Якщо ж їх, як і раніше, нагнітатимуть, то курс долара не знизиться, а у січні також утримуватиметься на позначці близько 27,2 гривні. При цьому на 30 грудня Нацбанк установив такі курси валют:

Тобто гривня почала потихеньку зміцнюватися як стосовно до американської, так і до європейської валюти.

Нагадаємо, раніше аналітики прогнозували до Нового року зростання курсу долара до 27,5 гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ