Today.ua

Мін'юст пояснив, як переселенцям отримати допомогу на проживання

В Україні мільйони людей після вторгнення російських військ були змушені залишити свої будинки та шукати притулок у безпечних районах. Держава надає їм різноманітну допомогу. Сьогодні ми розповімо, як внутрішнім переселенцям стати на облік та отримати допомогу на проживання.

Спочатку слід зазначити, що держава надає допомогу громадянам, які були змушені виїхати з тимчасово окупованого Криму та з районів, де ведуться бойові дії.

Переселенцям для отримання від держави компенсації витрат за проживання (з урахуванням оплати ЖКП) потрібно спочатку стати на облік та отримати довідку про те, що вони є внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Найближчим часом таку довідку можна буде отримати за допомогою мобільного додатка "Дія" (але коли конкретно – поки що не відомо). Наразі заява подається до органів соцзахисту, уповноваженої особи громади, ЦНАП.

Після цього подається заява на отримання допомоги - так само, як і заяву на отримання довідки ВПО.

Що ж до розміру компенсації, то для інвалідів та дітей вона становить 3000 гривень, а для решти осіб – 2000 гривень. Це щомісячні виплати. Вони закінчаться за місяць після війни.

Нагадаємо, раніше Арахамія озвучив умови, за яких Україна підпише мирний договір з Росією, війська якої у лютому вторглися на українську землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ