Today.ua

Мінімальна зарплата лікарів в Україні буде 20 тисяч: Зеленський підписав указ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про підвищення зарплат медикам. В Україні зарплата лікарів буде не менша за 20 тисяч гривень.

Про це гарант заявив у ході виступу з нагоди Дня медика, який транслювався у Facebook-акаунті Офісу президента.

Президент зазначив, що престижність праці медиків - не тільки у паперових деклараціях і гучних словах, але й, у першу чергу, в оплаті праці медичних працівників. Тому підвищення зарплат медикам - одне з першочергових завдань уряду.

"Не менше 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу і не менше 20 тис. грн для лікарів", - заявив Зеленський у своєму виступі.

Гарант запевнив, що влада докладе максимальних зусиль, щоб наповнити ці цифри реальним змістом, а не залишити їх лише на папері. Зеленський говорить, що бюджет системи охорони здоров'я має зростати. І паралельно повинен зростати обсяг безкоштовних медичних послуг для громадян України.

"Уряд починає процес підготовки бюджету на 2022 рік. І я очікую, що він стане чітким сигналом для поновлення престижу і важливої ролі медиків в нашому українському суспільстві", - заявив президент.

Крім того, він звернувся до глави уряду з проханням закласти в бюджетний план на наступний рік підвищення мінімальної зарплати лікарям, а також середньому і молодшому медичному персоналу.

Володимир Зеленський також зажадав від місцевої влади, щоб вони не допускали величезного розриву в оплаті праці керівників і рядових працівників медичних установ. Ситуація, коли керівництво лікарні отримує зарплату у 100 тисяч гривень, а при цьому рядовий медперсонал перебивається на 6 тисяч, неприпустима, підкреслив гарант.

Нагадаємо, екс-міністр охорони здоров'я Максим Степанов наполягав на тому, щоб мінімальна зарплата лікаря становила 23 тисячі гривень. Однак колишній глава МОЗ не встиг втілити свої плани.

При цьому в Україні також пропонують втричі підвищити зарплату митникам. Маючи щомісячнуплатню у розмірі 40-50 тисяч гривень, митники зможуть не піддаватися на спокуси, вважає керівництво ДМС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ