Today.ua

Мільйонам українців вирішили ще цьогоріч підвищити пенсію

Ще в поточному році в Україні зросте пенсія у мільйонів громадян. До кінця 2021 року заплановано ще три етапи підвищення пенсій, два з яких припадають на грудень.

А один з них відбудеться вже у жовтні. В цьому місяці отримають відчутну надбавку до пенсії наші літні співгромадяни, яким вже виповнилося 75 років. Слід сказати, що "вікові" пенсіонери отримують надбавку до пенсії ще з минулого року. Однак поки це торкнулося лише громадян старше 80 років. А з жовтня щомісячну надбавку отримуватимуть і 75-річні українці.

Їм додадуть до виплат по 400 гривень, і для них мінімальна пенсія стане 2500 гривень. Для того, щоб отримати цю заповітну надбавку, їм необхідно лише мати по 20/25 років страхового стажу (жінки/чоловіки).

Ще два етапи підвищення пенсій заплановані на кінець року. У грудні в Україні підвищать прожитковий мінімум, а також стане вищою мінімальна зарплата. У зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму зростуть мінімальна і максимальна пенсії. Мінімальна - дорівнює одному прожитковому мінімуму, і вона стане 1934 гривні. А максимальна пенсія дорівнює десяти прожитковим мінімумам. Відповідно, її розмір стане 19 340 гривень.

Ще одне підвищення виплат заплановане для пенсіонерів старше 65 років. Згідно із законом, якщо в них вистачає страхового стажу, то їхня пенсія має становити не менше 40% від мінімальної зарплати. Ну, а оскільки мінімалка в грудні зросте до 6500, то і мінімальна пенсія 65-річних повинна скласти 2600 гривень. При цьому у них повинно бути мінімум 30/35 (жінки/чоловіки) страхового стажу.

Завдяки цим підвищенням, вже до кінця поточного року розмір середньої пенсії має зрости до 3900 гривень.

Нагадаємо, деяким українцям дозволили йти на пенсію за півтора року до 60 літ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ