Today.ua

МВФ нагадав українцям, які мають бути ціни на енергоресурси для отримання наступного кредиту

МВФ чекає від України низки поступок заради отримання чергового кредитного траншу. Для того, щоб гроші Міжнародного валютного фонду пішли в нашу країну, українська влада повинна виконати "домашнє завдання" від МВФ, з яким вона поки не справляється. Проте, якщо навіть це завдання буде виконано, і гроші підуть, українцям у найближчій перспективі легше не стане.

Тим часом, МВФ не скидає України з рахівниць. Він, як і раніше, розглядає нашу країну як фінансового партнера, правда, поки лише потенційного. Переговори між нашим урядом і представниками кредиторів, що тривали з кінця 2020 року по лютий 2021, ніякого результату не принесли.

"Дискусії тривають", - констатував на черговому брифінгу у Вашингтоні представник МВФ Джеррі Райс.

Українська влада і МВФ поки не знаходять точок дотику у питаннях, що стосуються незалежності Нацбанку, наповнення бюджету, невтручання влади в роботу антикорупційних органів та питаннях поліпшення корпоративного управління.

До речі, що стосується останнього, то усунення з посади глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва і фактичне усунення Наглядової ради цієї компанії було сприйнято кредиторами як негативний сигнал.

Глава представницька МВФ в Україні Йоста Люнгман, в свою чергу, заявив, що МВФ чекає від України великих поступок по пунктах, перерахованих кредиторами. Один з них - відмова від обмеження цін на енергоринку. Тобто, якщо Україна погодиться на ці умови, українців, які ще не призвичаїлись до високого річного тарифу на газ, може очікувати чергове потрясіння у вигляді нового тарифу на електроенергію. Його, звичайно, і так мають намір підвищити вже з липня, але не настільки радикально, і не для всіх.

Крім тарифних питань, зависли також питання щодо скорочення бюджетного дефіциту, незалежності антикорупційних органів - НАБУ і САП, діяльності Нацбанку та аудиту COVID-фонду.

Деякі з них, зокрема, питання про діяльність Нацбанку, вже опрацьовані нашою владою та оформлені у вигляді законопроектів, які очікують свого розгляду в парламенті. Однак за деякими ще йдуть дискусії не тільки між Україною і МВФ, але й всередині української влади.

Нагадаємо, МВФ вимагає вдвічі скоротити субсидії для українців заради отримання нового кредиту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ