Today.ua

Українці можуть на цілий рік залишитися без пенсії: в чому небезпека електронних трудових книжок

В Україні паперові електронні книжки замінили електронними, і з тих пір громадянам, які досягли 60 років, повинні автоматично призначати пенсію. Однак на практиці все поки трохи не так. Розраховуючи, на автоматичне призначення виплат, майбутній пенсіонер може втратити час, і для нього пенсія може не настати зовсім.

Через п'ять років, на підставі даних з електронних трудових, пенсія призначатиметься всім українцям, які виконали вимогу за стажем, автоматично - з наступного дня після їхнього 60-річчя. Власне, закон і зараз вже діє. Однак не всі паперові трудові книжки вже переведені в електронний формат. Тому майбутнім пенсіонерам доводиться поки самим займатися оцифруванням своїх електронних трудових і "вручну" подавати заяви на надання пенсії.

"Якщо людина продовжила працювати або якщо паперова трудова книжка не надавалася для оцифровки і протягом трьох місяців з дня досягнення пенсійного віку її теж не надали, то вважається, що людина виявила бажання вийти на пенсію пізніше", - уточнили в Пенсійному фонді.

Тобто, якщо після досягнення 60-річного віку майбутній пенсіонер понадіявся, що йому призначать пенсію автоматично, і сам не подав до Пенсійного фонду дані зі своєї паперової трудової книжки, то буде вважатися, що він вирішив не виходити на пенсію в 60 років і ще рік працюватиме без виплати пенсії.

До речі, закон заохочує таку відмову від пенсії в 60 років. Вийшовши на заслужений відпочинок на рік або на кілька років пізніше, українець буде отримувати більший розмір пенсії, ніж він отримував би з 60 років. Але це, звичайно, за умови, що в 60 він відмовився від виплат.

Для цього потрібно ще до досягнення 60 років подати заяву до Пенсійного фонду щодо відстрочки виплати пенсії.

Нагадаємо, в Україні ще двічі підвищать пенсії в 2021 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ