Today.ua

Можуть залишити без житла: як держава по-новому каратиме боржників за комуналку

Борги за комуналку можуть залишити боржника без житла. Правда, поки держава не вдається до таких крайніх заходів, однак норма така прописана в законі, і варто лише створити прецедент, як квартири почнуть іти за борги.

Втім, арешт квартири - це крайній захід, на який можуть зважитися постачальники послуг, намагаючись змусити недбайливого клієнта розрахуватися з боргами за комуналку. До цього, останнього, заходу в комунальників ще є чималий арсенал способів змусити боржника сплатити.

Які санкції передбачені для тих, хто накопичив борги по комуналці

Для тих, хто вчасно не розрахувався за комунальні послуги, передбачена пеня. Вона нараховується за кожен день простроченого платежу, і її розмір не повинен перевищувати 0,01% за кожен день прострочення. При цьому є ще одна умова: загальна сума пені не повинна бути вище 100% боргу. Поки пеню не нараховуються, проте ыз закінченням карантину механізм запустять в дію.

Другий метод, мабуть, найефективніший - припинення подачі послуги. Прожити в сучасній квартирі без води, електрики або газу доволі проблематично. Тому, втративши якесь із комунальних благ, боржник буде змушений розв'язати останній мішок з доларами, щоб розрахуватися по боргах за комуналку. Або, якщо у нього дійсно немає грошей, йому доведеться взяти кредит чи позику у когось із друзів.

Якщо ж розмір боргів по комуналці занадто великий, постачальник послуги може звернутися до суду. Такі суди проходять дуже швидко. Причому боржникові можуть навіть не повідомити про майбутнє судове засідання. Як правило, суд стає на сторону комунальників і приймає рішення про стягнення боргів зі споживача.

Якщо грошей у нього немає, виконавча служба може накласти арешт на майно.

Арешт нерухомості - це ще один, крайній захід, до якого можуть вдатися, виконуючи рішення суду про стягнення боргів за комуналку. Причому, якщо будинок приватний, то його можуть заарештувати разом із землею, на якій він стоїть.

Нагадаємо, в уряді вирішили сеойозно взятися за громадян, які мають борги по комуналці. Прем'єр Денис Шмигаль вважає, що субсидій на оплату комунальних послуг вистачить на всіх, хто не в змозі платити повну суму, а решта громадян мають платити сповна. При цьому вимоги до субсідіантів із кожним роком зростають, і коло одержувачів звужується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ