Today.ua

Масова загибель дельфінів у Чорному морі: через скупчення російських кораблів почався мор

Жертвами війни, розв'язаної РФ проти України, стають не лише люди та свійські тварини, а й інші представники тваринного світу, які мешкають на волі. Зокрема у Чорному морі спостерігається масова загибель дельфінів. З початку війни море викидає на берег дедалі більше мертвих тварин. Однак це лише мала частина жертв, які збирає війна серед найвищих морських ссавців.

Про те, що відбувається зараз із дельфінами, які мешкають у Чорному морі, розповів співробітник Національного природного парку "Тузловські лимани" Іван Русєв.

Днями, каже учений, вони виявили на узбережжі Національного парку кілька трупів дельфінів.

"Два дельфіни білобочки і три азовки. А наші друзі, що стоять на узбережжі подалі на північ Чорного моря, дали інформацію ще про загиблі три дельфіни білобочки", - повідомив Русєв.

При цьому слід пам'ятати, що прибоєм викидає на берег приблизно 5% загиблих тварин. Інші 95% назавжди йдуть у море. Однак навіть за викинутими на берег морським мешканцям очевидно, що з початком війни їх почало гинути набагато більше.

Морські тварини гинуть через збій їхніх органів навігації

Дельфіни та інші морські мешканці орієнтуються під водою завдяки органам, які відповідають за природну навігацію та ехолокацію цих тварин. Через засилля акваторії поблизу українського узбережжя російськими військовими судами тварини втрачають орієнтацію у просторі, що для них рівносильне загибелі.

Відомо, що наприкінці червня військове угруповання російського флоту в Чорному морі було доповнене підводним човном, який оснащений крилатими ракетами.

Причому всі ці судна не просто стоять в акваторії, а відпрацьовують способи взаємодії у військових умовах. Тобто, у них працюють навігаційні прилади та гідролокатори (сонари), що спричиняє згубний вплив на морських тварин.

Ці сонари порушують природну систему навігації дельфінів. І вони вже не можуть нормально орієнтуватись у звичному для них середовищі проживання. Враховуючи статистику тварин, викинутих на берег, можна говорити, що чисельність загиблих дельфінів уже обчислюється не однією тисячею.

"Ми вважаємо, що під час війни російських варварів проти України вже загинуло десятки тисяч дельфінів", - переконаний учений.

Нагадаємо, тваринам в Україні надали майже "людські" права. Але, на жаль, ще не всі двоногі визнають за ними право на життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ