Today.ua

Марокко відправить Україні танки Т-72Б: що вони собою являють

Марокко вирішило передати Україні танки Т-72Б. Першу партію із 20 бойових машин зараз модернізують у Чехії. Окрім танків Марокко також надасть нашій країні запчастини до них.

Раніше Марокко довгий час була нейтральною і не висловлювала свою позицію щодо повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Тепер ця африканська країна все ж таки вирішила підтримати Україну в її боротьбі з російськими окупантами.

Модернізацією цих танків займається чеська компанія Excalibur Army. Річард Кубена, комерційний директор цієї фірми, заявив журналістам, що Excalibur Army зараз модернізує до 120 танків Т-72, які надходять із країн Африки.

Купівлю "африканських" танків для України оплачують США та Нідерланди. Загальна сума контракту становить понад 90 млн євро.

Слід зазначити, що РФ підтримує Алжир, у якого конфлікт із Марокко. Раніше Рабат займав нейтральну позицію, але говорив, що він підтримує територіальну цілісність і суверенітет усіх держав, які входять до ООН. Тепер Марокко стало першою африканською державою, яка надала військову допомогу Україні.

Що це за танки Т-72Б? Як вони допоможуть українським захисникам у війні із російськими окупантами?

Марокко купив танки Т-72 і Т-72Б наприкінці 1990-х – на початку 2000-х років у Білорусі. Т-72Б – це радянський головний танк сімейства Т-72. Його збудували на базі Т-72А. Цей танк прийняли на озброєння армії СРСР у 1984 році. Екіпаж складає 3 людини. Танк оснащується 12-циліндровим дизельним двигуном потужністю 840 к.с.

Т-72Б отримав комбіновану броню, динамічний захист. Озброєння – гладкоствольна гармата калібру 122 мм (боєкомплект – 45 снарядів), кулемет калібру 12,7 мм, а також кулемет калібру 7,62 мм.

Радянська "начинка" у цьому танку давно застаріла. Але чеська компанія Excalibur Army, мабуть, замінить її на сучасну. Не виключено, що чехи також доопрацюють ходову частину.

Україні зараз важливо отримати якнайбільше танків, нехай навіть це машини радянського зразка. Вони допоможуть звільнити тимчасово окуповану територію. Раніше стало відомо, що Велика Британія в рамках нового пакету військової допомоги передасть Україні 14 танків Challenger 2. Також танки готова передати нашій країні Польща.

Нагадаємо, Україна від Швеції отримає 50 гусеничних бойових машин піхоти Stridsfordon CV90.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ