Today.ua

Пільговий проїзд: стало відомо, скільки поїздок будуть оплачувати українцям

В Україні хочуть монетизувати пільговий проїзд. Тобто, за проїзд пільговиків не будуть оптом розплачуватися з перевізниками з бюджету, а кожен пільговик буде отримувати певну суму грошей на проїзд, якій він зможе скористатися на свій розсуд.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебная. Вона зауважила, що монетизація пільг повинна бути вигідна як перевізникам, так і самим пільговикам. Перші відразу отримуватимуть плату за проїзд в повному обсязі, і їм не доведеться чекати, поки влада перерахує їм гроші за проїзд пільговиків. Другі не будуть стикатися з проблемами дискримінації, коли водій маршрутки намагається висадити пільговика з транспортного засобу.

При цьому питання про монетизацію пільг надано вирішувати місцевій владі. Вони будуть визначати, що їм зручніше: видавати пільговикам гроші в готівковій формі, або залишити безготівковий розрахунок з перевізниками. Місцева влада також буде вирішувати, яку суму платити пільговикам на руки. Передбачається, що пільговикам будуть оплачувати в середньому 25-30 поїздок на місяць. Все, що понад цю норму, їм доведеться оплачувати зі своєї кишені. Однак пільговики, які їздять мало, але при цьому мають право на безкоштовний проїзд, залишаться у виграші. Вони зможуть отриману готівку витратити на себе.

Нагадаємо, незважаючи на місцеві локдауни, в Україні підвищуються ціни на проїзд. Подекуди вони вже стали вищі, а в багатьох регіонах підвищення очікують найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ