Today.ua

Киянам розповіли, як нараховуватимуть плату за гарячу воду: візьмуть навіть з тих, кого немає в країні

З початком війни багато жителів Києва були змушені залишити свої домівки. Причому багато хто з тих, хто виїхав, досі залишаються або в інших регіонах, або взагалі за кордоном. Звичайно, вони не користуються жодними комунальними послугами за своєю адресою проживання. Та попри те, усім мешканцям порожніх квартир щомісяця нараховуватиметься плата за гарячу воду.

Про це попередив киян "Центр комунального сервісу" на сайті міськради.

"Для киян, які вимушено залишили свої будинки і не мають можливості вчасно передати показання лічильників, нарахування здійснюється за середнім обсягом споживання – на підставі даних попередніх періодів за кожною квартирою", - йдеться у повідомленні.

Щоправда, там додають, що як тільки клієнт зможе надати достовірні дані лічильника гарячої води, плату за гарячу воду перерахують. І якщо вона вже була внесена, то її врахують у наступних платежах.

Передавати щомісяця показання лічильника гарячої води зобов'язані й споживачі, які мають бойлер. Навіть якщо на цьому лічильнику цифри не змінюються роками, все одно потрібно звітувати про нульове споживання.

І вишенька на торт – суворі обмеження щодо способів передачі даних лічильників. Постачальники послуг не братимуть до уваги дані, записані на паперових носіях (у квитанціях), а також дані, внесені у банківських додатках (наприклад, Приват24). Достовірними будуть вважатися лише цифри, внесені через особистий кабінет споживача на сайті постачальника послуги, або дані, які клієнти передадуть по телефону. Хоча другий спосіб виглядає зовсім якимось прадідівським.

При цьому споживачам комунальних послуг варто знати, що вони можуть не платити за комуналку у трьох випадках:

Щодо другого пункту, то підтвердити свою відсутність можна, подавши довідку, що ви є ВПО, або служите у ЗСУ.

Нагадаємо, під час воєнного стану комунальникам також дозволили по-іншому нараховувати плату за тепло і холодну воду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ