Today.ua

Курс долара в Україні завищений більш ніж удвічі - економісти

В Україні вартість гривні несправедливо занижена, і, відповідно, курс долара завищений. Фахівці кажуть, що курс долара штучно завищений більш ніж удвічі.

Такого висновку дійшли економісти, в черговий раз підрахувавши індекс Біг Мака, який служить своєрідним індикатором купівельної спроможності національних валют. Вартість бургера підраховують у національній валюті і зіставляють її з вартістю того ж товару у доларах.

В результаті підрахунків вийшло: вартість Біг Мака в Україні становить 65 гривень, а в США він коштує 5,65 долара. Тобто, якщо судити за цим співвідношенням цін, то 65 гривень дорівнюють за купівельною спроможністю 5,65 долара. Іншими словами, курс долара стосовно до української валюті має становити близько 11,5 гривні, а не понад 27 гривень, як зараз.

Чому за індикатор обрали саме вартість Біг Мака?

Індекс Біг Мака стали застосовувати в світі з 1986 року. Вартість бургерів в різних країнах світу, де є заклади мережі McDonald's, підраховують і приводять до "спільного знаменника" - порівнюють з його ціною в доларах.

Біг Мак обрали за індикатор не випадково. Адже в його склад входять основні компоненти із продуктового споживчого кошика: хліб, м'ясо, овочі. Саме ці продукти складають основу раціону більшості жителів планети.

Українська гривня виявилась недооціненою більш ніж наполовину

Різниця між сьогоднішнім фактичним курсом долара у 27,22 гривні і його вартістю за індексом Біг Мака в 11,5 - це і є та величина, на яку в Україні роздутий курс долара. Фактично наша рідна гривня виявилася недооціненою на 57,7% або у 2,3 раза.

Слід сказати, що в такому ж становищі опинилися й багато інших національних валют.

Ще нижче за Україну в цьому рейтингу недооціненості національних валют розташувалися такі країни:

Зате в чотирьох країнах національну валюту явно переоцінили:

Нагадаємо, українцям радять запасатися валютою вже зараз, у середині літа, коли долар вартує ще відносно дешево. За 11,5 він точно не буде, а ось із початком осені, скоріш за все, виросте вище 28 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ