Today.ua

Велике українське місто залишиться на зиму без опалення: названо причину

Одне з великих українських міст залишиться на зиму без опалення. Це вже очевидно для спеціалістів. Проте мешканцям міста поки що про це не говорять. Йдеться про Маріуполь, який увійде в зиму з пошкодженою системою газопостачання.

Про проблеми, які виникли в місті через російське вторгнення, і про реальний стан справ розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

До зими комунальникам не вдасться відремонтувати пошкоджену міську систему опалення. Масштаби руйнувань, завданих ворогом, надто великі. А часу, що залишився до початку нового опалювального сезону, не так уже й багато для того, щоби встигнути все відновити, каже радник мера.

Тому, незважаючи на оптимістичні заяви окупантів, що Маріуполь взимку буде з теплом, вони вже й самі розуміють, що це неможливо. Не випадково окупаційна влада вже збирає дані про потреби городян у твердому паливі – вугіллі та дровах. Щоправда, поки що ці дані збирають лише по приватному сектору. Однак до списку потрапили й ті будинки, які давно газифікували.

"Окупанти не готуються опалювати Маріуполь взимку. Незважаючи на гучні заяви про підготовку до опалювального сезону та відновлення котелень, керівники комітетів самоорганізації населення і квартальні отримали вказівку терміново збирати дані про потреби дров і вугілля в першу чергу по приватних будинках, навіть газифікованих. Це прямий сигнал та визнання очевидного факту – опалення взимку не буде", – зауважив Андрющенко у своєму Telegram.

Втім, якщо в приватному секторі ще, можливо, вдасться замінити газове опалення на твердопаливне, то в централізованих котельнях це зробити ніяк не вийде. Всі вони вже давно переобладнані під газове опалення. І для того, щоби змінити тип енергоносія, знадобиться повна реконструкція котелень, що також вимагатиме і величезних витрат грошей, і чимало часу. Тому вже цілком очевидно, що взимку опалення в Маріуполі не буде.

"Відновити газопостачання до Маріуполя неможливо через величезні пошкодження газоводу: як магістрального, так і по будинках. Подача газу загрожує перетворити місто на вибухівку. Використовувати або перебудувати пальники на інший вид палива до зими неможливо. Тому зима поряд і вона буде без тепла у будинках", - констатував Андрющенко.

Очевидно через це, окупаційна влада так затято намагається депортувати маріупольців на територію РФ. Адже окупанти розуміють: якщо величезне місто з їхньої вини залишиться на зиму без тепла, це загострить і без того кричущі соціальні проблеми, що виникли в Маріуполі з приходом агресора.

Нагадаємо, вже за тиждень для мільйонів українців може злетіти тариф на газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ