Today.ua

Червона ікра в Україні на 70% представлена фальсифікатом: як відрізнити підробку

Червону ікру, яку продають в Україні, на 70% представлено фальсифікатом. Фальсифікат можуть пропонувати і за низькою, і високою ціною. При цьому деякі підробки можуть бути не просто несмачними і не корисними, але й нести загрозу для організму.

Масштаби фальсифікації цього продукту вражають. Фахівці з центру експертиз "Тест" закупили у різних торгових точках 10 баночок із червоною ікрою. При цьому 7 із них після перевірки виявилися підробкою.

Справжня червона ікра не має бути дешевою

Фальсифікат зазвичай пропонують за низькою ціною – від 40 гривень. При цьому на 140-грамовій баночці з "червоною ікрою" вартістю 40 гривень продавцю іноді ще й вистачає цинізму написати: "Остерігайтеся підробок". За словами голови правління "Тест" Валентина Безрукого, якщо 100-грамова баночка ікри коштує дешевше за 115 гривень, то це точно підробка. Як правило, у таких підробках замість ікри – білкові капсули або желатин із замороженою олією. Собівартість такого продукту – 14 гривень за 100 г. А її єдина перевага в тому, що при виготовленні такої ікри жодна рибина не постраждала.

"На жаль, продається така ікра дуже добре. У мене є знайомі, які купують таку ікру, їм подобається, що вона зовні дуже красива, не пахне рибою. Але справжня ікра має пахнути рибою", – каже Валентин Безрукий.

На жаль, висока ціна теж не гарантує захисту від підробки

Здавалося, за високу ціну продавці повинні пропонувати натуральний продукт високої якості. Проте насправді, це не зовсім так. Деякі виробники фальсифікату спеціально накручують ціни, щоб у покупців навіть не виникало сумнівів, що вони торгують якісним товаром.

Так, у торговельній мережі пропонують 100 г ікри нібито російського виробництва за 140 гривень. Хоча насправді собівартість 100 г такого продукту становить у 10 разів менше. Тому багато недобросовісних виробників мають величезний підйом на фальсифікаті.

Справжня ікра може мати різну ціну

Якщо ікра першого сорту, то ікринки в ній мають бути приблизно однакового розміру, всі цілі та повинні пахнуть рибою. У такій ікрі порівняно невисокий вміст солі. На дні баночки не має бути рідини.

А ось в ікрі другого сорту не всі ікринки обов'язково однокаліберні, в ній більше солі, і деякі ікринки можуть бути лопнутими. Вартість такої ікри може стартувати навіть від 100 гривень.

"Не можна сказати, що за 100 із копійками гривень справжню ікру не купиш. Ще кілька тижнів тому по акції можна було взяти за 150 грн ікру, яка зазвичай коштує по 300 грн", – поділився директор Спілки споживачів України Максим Несміянов.

На його думку, слід бути особливо уважним до ікри, яка нібито зроблена в Росії. Справа в тому, що Україна вже кілька років не імпортує звідти цей продукт. Тому покупцям або намагаються "впарити" підробку, або це справді  натуральна червона ікра, яка була завезена контрабандою. Зрозуміло, що такий товар коштує дорого, а не 35-40 гривень за баночку.

Крім того, фахівці не радять купувати ікру, у складі якої вказано уротропін (Е 239). Цей консервант може бути небезпечним для здоров'я.

Нагадаємо, найчастіше фальсифіковану червону ікру продають в інтернеті та на базарах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ