Today.ua

Конфіскація житла і позбавлення субсидій: в Раді готуються ухвалити закон про домогосподарства

Новий закон про домогосподарства, який парламент уже ухвалив у першому читанні, може залишити багатьох громадян України без субсидій, а відтак і без житла. Цей закон фактично спростить процес вилучення комунальних боргів, аж до вкрай непопулярних заходів.

Таку небезпеку бачить у новому законопроекті № 6539 "Про домогосподарства (домоекономіку)", який вже зареєстровано у Верховній Раді, голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Про це він написав у своєму Facebook.

Зараз, за чинними законами, відібрати квартиру за борги доволі непросто. Є чимало юридичних нюансів, які можуть перешкодити цьому. Проте, якщо в Раді проголосують законопроект №6539, то це відкриє прямий шлях до конфіскації житла, вважає Попенко.

"Зараз, перед тим як розібратися з боргами, треба подивитися: хто власник, хто зареєстрований, чи є діти, хто спадкоємці тощо. Забрати за борги за процедурою вкрай складно, а маючи зареєстроване домогосподарство, забиратимуть без суду і слідства, лише заарештовуючи його”, – каже експерт.

Якщо навіть до конфіскації житла справа не дійде, сім'ю можуть запросто позбавити субсидій. Зараз дохід сім'ї рахується як сума зарплат людей, які прописані в квартирі. А за новим законом достатньо буде спільного проживання громадян під одним дахом, щоби підсумувати всі їхні заробітки і отримати при цьому велетенську цифру сукупного доходу. Причому ці громадяни навіть можуть не мати ніякого родинного зв'язку. Достатньо буде факту спільного проживання.

" Як ви розумієте, багато українців прописані (зареєстровані) за різними адресами, але часто проживають разом. У новому варіанті реєстрація домогосподарства змінить структуру платників послуг ЖКГ та одержувачів субсидій", - підсумував Попенко.

Втім, не всі погоджуються з його висновками. У коментарях до його публікації багато громадян пишуть, що, мабуть, такий закон – це єдиний спосіб реально боротися з тими, хто не платить систематично за комунальні послуги.

Нагадаємо, в Україні сім'ї прирівняють до ФОП та обкладуть всі доходи додатковими податками. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ