Today.ua

Компенсація зростання тарифів на електроенергію: українцям почали перераховувати кошти

На рахунку українців вже почала надходити грошова компенсація за електроопалення. В середньому виходить по 560 гривень на сім'ю. Цієї суми явно недостатньо для того, щоби покрити різницю, яка утворилася в нинішніх витратах на опалення і торішніх.

До 1 січня 2021 роки українці, що опалюють свої будинки за допомогою електрики, мали пільгу на перші 3000 кВт * год електроенергії. Вона оплачувалася ними за пільговим тарифом - по 90 копійок за кВт * год. Все, що було витрачено понад 3000, сплачувалося за повною ціною - 1,68 гривні. Однак із нового року пільговий тариф на електроенергію скасували, і за всю спожиту електрику тепер доведеться платити по 1,68.

Щоб якось пом'якшити громадянам ціновий удар, було вирішено виділити грошову допомогу власникам будинків, які на 1 січня 2021 року мали пільгу на оплату електрики. Спочатку Кабмін обіцяв, що сім'ї, які опалюють свої будинки електрикою, отримають в середньому близько тисячі гривень компенсації.

Однак середня величина компенсації за електроопалення вийшла відчутно нижчою. Її озвучила на форумі "Україна 30" міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"Середній розмір компенсації 560 грн, буде виплачуватися до квітня. Але врешті-решт це підтримка уряду людей, коли скасували тариф. У нас пільговий тариф був і на багатодітні сім'ї. Ми для них ще й розширювали програму субсидій", - заявила Лазебна.

При цьому, якщо, наприклад, взяти витрати на електроопалення середнього будинку, то вони відчутно зросли, навіть з урахуванням компенсації. Так, при витраті на опалення 2500 кВт*год, до 1 січня треба було заплатити 2250 гривень. Тепер же ця сума зросла до 4200 гривень. Тобто, вона стала більше на 1950 гривень. І, звичайно, ніяка компенсація в 560 гривень її не покриє.

Але й та сума передбачена лише на період опалювального сезону, і з квітня всі витрати ляжуть на плечі споживачів.

Нагадаємо, українцям, які повинні отримати компенсацію за електроопалення, роз'яснили, як переконатися, що гроші на їхній рахунок вже надійшли. Це буде відображатися в Особистому кабінеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ