Today.ua

До кінця року ціни на продукти злетять угору: економісти дали тривожні прогнози

Незважаючи на те, що їжа в Україні і так уже подорожчала на 30%, це ще не межа. До кінця року ціни на продукти різко злетять догори. Вітчизняні продукти подорожчають менше, імпортні більші. Проте зросте у ціні все.

Такий прогноз дають експерти опитані TSN.

Згідно з прогнозами НБУ, які виправдовуються з високою точністю, до кінця поточного року інфляція в Україні перевищить 30%. І її рушійною силою будуть саме ціни на продукти.

За час, що минув від початку війни, в Україні найбільше подорожчали пальне (на 70%) та продовольство (на 30%). При цьому ціни на пальне начебто зупинилися. Принаймні поки що. А ось їжа дорожчатиме й надалі. Це те, без чого людям ніяк не обійтися, а отже, вона зростатиме в ціні.

Черговий виток цін прогнозують уже на початок осені, коли вирощені овочі почнуть закладати на зимове зберігання. А потім ціни на продукти відчутно підростуть наприкінці зими.

"До кінця року ми спостерігатимемо подальше зростання цін. Основний фактор – це збройна агресія проти України. Поки вона триватиме, цінова ситуація не розвернеться", – пояснив директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський.

Крім озброєної агресії РФ, яка, безумовно, є головною причиною інфляції в Україні, не можна також скидати з рахівниць і глобальну інфляцію. Фіатні гроші дешевшають у всьому світі. Навіть "його величність" долар цього року лихоманить, як ніколи.

"Загалом у світі йде інфляція, тобто це питання не лише у вартості гривні, це також глобальна інфляція", - розповів економіст Тарас Качка.

Отже, у 2022 році жодних цінових зрушень на краще очікувати не доводиться. Як складатиметься ситуація у 2023 і наступних роках, теж сьогодні прогнозувати важко. Якщо війна припиниться або хоча би буде зупинена її гаряча фаза, то можна буде сподіватися на стабілізацію цін і неквапне зниження інфляції. І можливо у 2025 році Україна зможе вийти на цільовий показник.

"Поступово темпи інфляції знижуватимуться, зокрема, трохи більше 20% у 2024 році і можливо у 2025 році, за нашими оцінками, ми прийдемо до мети 5 відсотків. Тобто з усуненням цього фактора агресії буде певний розворот цінової тенденції", - підсумував банкір Лепушинський.

Нагадаємо, незважаючи на прогнози, ціни на продукти із соціального кошика стали зростати ще до завершення літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ