Today.ua

Гривня знову може впасти вниз, і Нацбанк не буде штучно стримувати зростання курсу долара, - голова НБУ

Через зовнішньополітичну загрозу в Україні склалася дуже несприятлива ситуація на валютному ринку, але поки що вона не критична. Нацбанку вдається утримувати гривню від великого обвалу. Однак регулятор не робитиме цього за будь-яку ціну. Тому гривня знову може впасти вниз.

Таку думку висловив у своєму коментарі глава Нацбанку України Кирило Шевченко.

За словами Шевченка, ситуація, яка зараз склалася на валютному ринку України, є вкрай складною для національної валюти. Через загрозу російського вторгнення стався сильний відтік інвесторів з України. Вони у паніці збувають цінні папери у гривні, обмінюючи їх на долари. Це посилює процес девальвації національної валюти та зростання курсу долара. До речі, в аналогічному стані опинився і російський ринок валют, каже голова НБУ. Там відбуваються процеси, дзеркальні нашим. Це ще раз показує, що у будь-якому протистоянні двох держав  у програші будуть обидві.

Ситуацію, що склалася на українському ринку валют, Кирило Шевченко назвав би складною, але не критичною. Нацбанку поки вдається потужними доларовими інтервенціями утримувати гривню від падіння у прірву.

"Ситуація складна, але не критична. Насамперед через запас міцності, якого ми досягли", - каже головний банкір країни.

Тільки за січень для підтримки гривні Нацбанку довелося продати на ринку півтора мільярда доларів. Це дозволило утримати її від більшого падіння. Запас міцності, про який говорить Шевченко, – це накопичений у резервах НБУ 31 мільярд доларів. Це дозволить Нацбанку ще якийсь час утримувати гривню від сповзання. Є надія, що на той час політичні пристрасті підуть на спад, і за політичною стабілізацією почнеться й фінансова. Адже, як відомо, гроші люблять тишу.

Однак, якщо політична ситуація буде, як і раніше, розжарена, то обвал національної валюти може виявитися цілком реальним. І тоді процес штучного стримування падіння курсу гривні був би хибним.

"У нас достатньо резервів для того, щоб продовжувати дотримуватися нашої стратегії валютних інтервенцій та згладжувати коливання. Водночас хочу ще раз наголосити, що Нацбанк не повторюватиме помилок минулого і не намагатиметься утримати фіксований обмінний курс на певному рівні", - попередив голова НБУ.

Нагадаємо, перед вихідними курс долара в Україні зірвався вниз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ