Усе йде до того, що яловичина, а слідом за нею і свинина стануть для українців великим дефіцитом, яким можна буде побалувати себе лише на великі свята. Втім, вони стануть дефіцитом не тільки для українців, а й навіть для жителів так званого золотого мільярда.
У світі вже почали знижувати поголів'я великої рогатої худоби. І справа не лише у високій вартості енергоносіїв і дорожнечі кормів, а й у тому, що виробництво продуктів тваринництва призводить до великого викиду парникових газів. А це вкрай шкодить клімату на землі.
Тому, якщо людство хоче запобігти екологічній катастрофі на планеті, то людям слід терміново відмовлятися від м'ясопереробки, адже саме на частку м'ясопереробної галузі припадає 57% всіх шкідливих викидів харчової промисловості.
Тому яловичі, а слідом за ними і свинячі стейки незабаром стануть для людей предметом розкоші, говорить глава найбільшого в Європі м'ясопереробного підприємства Danish Crown Джейс Валер.
"Яловичина не буде сприятливою для клімату. Це буде розкішний продукт, який ми будемо їсти, коли захочемо себе побалувати", - поділився Валер.
При цьому він зауважив, що свинарська галузь не дає таких викидів метану, як розведення ВРХ. Однак і вона завдає атмосфері чимало шкоди. Тому, ймовірно, і свинарство незабаром піде "під ніж" слідом за виробництвом яловичого м'яса. Виробництво свинини також змушені будуть скоротити.
Таким чином, м'ясо і м'ясні продукти незабаром стануть для людства лише компонентами святкового раціону. А в повсякденному житті більшість буде обходитися без яловичини і свинини.
Світу доведеться переглянути своє ставлення до м'яса, якщо він хоче вижити, підсумував Валер.
Втім, для українців цей процес не повинен бути таким болісним, оскільки вже й так лише деякі наші громадяни можуть часто балувати себе стейками та іншими м'ясними стравами. Тому багато українців навіть не помітять процесу переходу від м'ясопереробки до чистих технологій майбутнього.
Нагадаємо, в Україні зросла ціна на свинину. В Європі цей вид м'яса вже коштує набагато дешевше, ніж у нас.