Today.ua

Держава буде перераховувати гроші в накопичувальні пенсії українців замість них: нова ініціатива від Мінсоцполітики

В Україні, можливо, відмовляться від розробленої раніше моделі формування накопичувальної пенсії. У Мінсоцполітики вирішили, що держава не буде примушувати громадян платити внески до накопичувальної пенсію, а, навпаки, буде заохочувати їх це робити.

Яка модель "накопичувальної пенсії" пропонується зараз?

Нині уряд пропонує модель накопичення, за якої 1% від заробітку українця в накопичувальну пенсію платить його працедавець і ще 1% будуть в обов'язковому порядку відраховувати із зарплати працівника. При цьому працівникам старше 50 років надається вибір: платити в накопичувальну пенсію або не платити, тоді як всі, хто молодший за цей вік, платити будуть зобов'язані.

Тепер же, Мінсоцполітики пропонує принципово новий варіант. Про нього заговорили після консультацій наших чиновників із Міністерством фінансів і місією Світового банку.

Що пропонують в новому варіанті?

При цьому, від сплати свого 1% в будь-який час можна відмовитися. Тоді держава також автоматично припиняє свою виплату. Але як тільки працівник вирішить знову робити відрахування в накопичувальну пенсію, держава також знову відновить відрахування свого відсотка.

Нагадаємо, як вважають багато фахівців, накопичувальна пенсія не стане порятунком, бо накопичені гроші знеціняться через інфляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ